KIC Budo Tomović – Predstava Ekselencije


Predstava “Ekselencije” nastala u produkciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” biće premijerno izvedena u petak, 28.januara u sali DODEST, od 20 sati.

U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.

Repriza predstave biće organizovana u subotu, 29.januara, u sali DODEST, od 20 sati.

Duhovita drama “Ekselencije” je priča o izgubljenim identitetima. Međutim, u ovoj duhovitoj drami niko ne tjera junake da izgube svoj identitet, osim njihovih nesuvislih ambicija i apetita za uspjehom, koji im se čini na dohvat ruke… Ali ne znaju da je svaki uspjeh veoma dalek svakom iole normalnom čovjeku (jer normalan čovjek svoju životnu trku počinje od nule… sa starta – a onaj drugi sa cilja, i trči svoj život unazad). I taj ga uspjeh čini još običnijim i normalnijim, za razliku od onog koji uspjeh kupuje i ostvaruje preko noći. Takođe, “Ekselencije” su priča o potrazi za tim izgubljenim identitetom. Ali, kad neplivač skoči u more za bisernom školjkom, ili u rijeku za grumenom zlata, to blago ga neće naučiti da pliva i da spasi svoju ludu glavu. Upravo u tom vakumu, toj borbi za goli život, nalazi se duhovitost ovog komada, koji nije pristojno nazvati komedijom, jer se, između ostalog, dominantno bavi i bijelom kugom. 

“Ekselencije” pripadaju savremenom dramskom pozorištu, po svim svojim elementima, ali sam težio još nečemu, pa sam rediteljskim postupkom uradio dekonstrukciju likova, pa i dramaturgije. Gledalac će gledati, u stvari, predstavu u predstavi. Odnosno glumci Žaklina Oštir i Jovan Dabović će na momente igrati sami sebe, kao i ostali saradnici. Mnogo puta sam ponovio da komedije u istoriji teatra nikad nijesu patile od originalnosti priče (jer su duhovita i komediografska sredstva ograničena i nedovoljno istražena, iako živimo i djelamo u XXI vijeku) ali su itekako patile od novog čitanja. Zato u dramaturškom smislu možemo reći da su “Ekselencije” motivisane nekim djelima velikih majstora komedije, a opet svoje su i prepoznatljive, jer likovi muče i žive svoju muku na evropskom kontinentu početkom trećeg milenijuma, kad napredno čovječanstvo turistički putuje u svemir, a mi i okruženje kroz vakume vremena u Srednji vijek. Taj apsurd jeste duhovit, ali ga je nepristojno, kao i bijelu kugu, svrstati u komediju, ali je svakako dobrodošao u duhovitu dramu”, autor predstave pisac i dramaturg Obrad Nenezić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − two =