KIC Budo Tomović – Predstava “Hoću sestro, DOLĆE VITU”


Crnogorska publika će ovih dana imati priliku da pogleda predstava “Hoću sestro, DOLĆE VITU”, nastalu po istoimenom tekstu crnogorske dramske književnice Sandre Vujović, čiju režiju potpisuje Slađana Todorović, u koprodukciji KOT Teatra iz Beograda i Nezavisne teatarske scene „Bunt“ (Bunt Scena) iz Podgorice.

Predstavu koja je svoju premijeru imala početkom aprila u Beogradu, podgorička publika će imati priku da vidi 09. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, a nakon Podgorice predstava će biti izvedena na sceni JU Kulturni centar “Nikola Đurković” u Kotoru, i 11. oktobar u JU Centar za kulturu u Kolašinu.

Tema komada je borba za ljudska prava i dostojanstven život u sistemu koji nije ni malo pravedan, u društvu koje nije blagonaklono prema onima koji se “nisu snašli u životu” i koji, za mnoge socijalne probleme nema adekvatno rešenje. Takav sistem poznaje samo jezik nasilja, podržava ga i fabrikuje. Takav sistem diskriminiše i eksploatiše, posebno one najranjivije članove društva.

Priča o buntu, pobuni, čežnji za slobodom i osvajanjem ljudskih prava, smještena je u samom naslovu dramskog prvijenca crnogorske dramske književnice Sandre Vujović.  “Hoću, sestro, dolće vitu” jasno implicira na radnju djela, koje je nakon više od 15 godina doživjelo svoju pozorišnu inscenaciju u režiji glumice Slađane Todorović.

Prema riječima rediteljke Slađane Todorović, tema ovog traktata o prividu slobode govori o položaju prostitutki u vrijeme tranzicije. Pet žena koje dijele istu sudbinu, nalaze se na svom radnom mestu, u čuvenom Picinom parku u Beogradu, gde kroz niz tragičnih događaja, dolaze do ideje da naprave miran protest kako bi ostvarile svoja prava na normalan život. Dok njihov bunt i borba za legalizaciju prostitucije dolazi do usijanja, gradom vreba serijski ubica kojem su one laka meta. Likovi predstave kroz različite segmente života bivaju često žrtve nasilja, tako da se tema bavi borbom protiv istog.

Autorka teksta Sandra Vujović ističe:

„Komad je nastao sada već davne 2007, kao moj ispitni zadatak na studijama dramaturgije i ovo je njegova prva postavka na scenu, odnosno praizvedba. S obzirom da je riječ o mom dramskom prvijencu, izuzetno sam emotivno vezana za ovaj tekst i zahvalna sam što je, najzad, postavljen na scenu. Ovo je komad o buntu, o pobuni, revoluciji koju podiže grupica građana, odnosno građanki sa margine društva. Riječ je o prostitutkama koje obavljaju svoje, nazovimo, radne obaveze u čuvenom beogradskom Picinom parku i koje se u jednom trenutku osjete ugroženima. One doživljavaju neki ‘wake-up call’ i odlučuju da se izbore za sebe i svoja prava. Njihovi mali, obični životni snovi, poput odlaska na more, radnog staža, redovne plate, krova nad glavom, zdravstvenog i penzionog osiguranja, cipela za dijete…, ostaju nedosanjani, daleki i nedostižni, jer sistem ovakav kakav je, njih niti vidi niti čuje. “, kaže Vujović.

Radnja korespondira sa sve aktuelnijim pitanjima legalizacije i institucionalizacije prostitucije, a tu konstataciju autorka dramskog teksta i potvrđuje. Iako na marginama društva i sistema, junakinje se bore sa svoje želje, prosječnom čovjeku sasvim male, a za njih su nedostižne.

”Postoje različiti vidovi borbe za svoja prava i dobijanja tih prava. Pobuna je svakako jedan od njih, ali dok se ne ukaže na problem, problem se ne rješava. Naše junakinje iz predstave su izabrale svoju revoluciju koja nije baš slavno završila, kako to obično i biva sa protestima i revolucijama kod nas. I to je jedna od paralela ove predstave sa dešavanjima na našim prostorima. Zanimljivo je kako taj komad korespondira jednako u Crnoj Gori, Srbiji i širom regiona”, ističe autorka.

U predstavi igraju članovi Kot teatra: Jovana Korbar, Željko Vojinović, Anastasija Tošić, Iva Stojičić, Tamara Milenković i Goran Rac. Muzika, kostim i scenografija: Slađana Todorović. Svijetlo: Igor Ivanović

Rezervacija ulaznica na broj: 069467553 i 068620015

Cijena ulaznica je 4,00 eura

Ulaznice možete kupiti na pultu za garderobe u holu KIC-a “Budo Tomović”, na dan izvođenja u periodu od 19:00 do 20:00 časova.

Foto: Nezavisna teatarska scena „Bunt“ (Bunt Scena) iz Podgorice

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − two =