KIC “Budo Tomović” – Promocija knjiga Milana Miša Brajevića

 

 

            Promocija tropleta knjiga “U Novome i okolo njega” autora Milana Miša Brajevića biće organizovana u petak, 30. juna 2017.godine, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”,  sa početkom u 20 sati.

 

 

            Troplet “U Novome i okolo njega” čine tri knjige – “Vijađ kroz škerce i mudrolije”, “Kadena od riječi” i “Điravamo i škercamo se” koje nam predstavljaju autora kao sakupljača starih riječi i izraza uglavnom iz Herceg Novog i Boke Kotorske, kao i priča i anegdota iz ovog dijela Crne Gore.

           Na promociji će govoriti: prof. dr Novak Kilibarda, dugogodišnji novinar i publicista Danilo Burzan, doc. dr Jelena Bašanović Čečović i autor.

           Milan Brajević, ekonomista, Herceg Novi, 1942. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Herceg Novom, a VEKŠ u Beogradu. Više od 40 godina proveo je na radu u državnim organima. Radio je kao sekretar, a zatim kao predsjednik Republičke konferencije SSO Crne Gore. Bio je pomoćnik republičkog sekretara za privredu, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, zamjenik predsjednika Republičkog komiteta za saobraćaj, veze, pomorstvo i putnu privredu, upravnik Carinarnice Titograd. Od 1988. do 1998. bio je šef kabineta predsjednika Vlade i pomoćnik generalnog sekretara Vlade. Od 1998. do penzionisanja 2009.godine obavljao je dužnost generalnog sekretar predsjednika Crne Gore. Istaknuti je društveno-sportski radnik. Nosilac je priznanja „Zaslužni sportski radnik Crne Gore“ i „Počasni član „Jadrana“. Bavi se izdavaštvom. Kao urednik u izdavačkom preduzeću „Obod“ Cetinje potpisao je preko 50 naslova. Objavio je zbirku od preko 8000 zaboravljenih ili manje upotrebljavanih riječi „Crnom Gorom s uzlom na kraju rupca“, zbirku od 3456 poslovica, izreka, mudrosti, pouka „Bisernica od mudrih perli“, praktikum za prtokolarne aktivnosti „Promenada kroz svijet protokola“, knjigu (I I II tom) o ishrani u Crnoj Gori „Promenada kroz kužine po Crnoj Gori“, sa preko 2500 receptura, prošireno izdanje zbirke riječi „Promenada kroz narodnu leksiku Crne Gore“ sa preko 14500 riječi, knjige „U Novome i okolo njega – kadena od riječi“ sa preko 9000 riječi i 1200 toponima i „U Novome i okolo njega – vijađ kroz škerce i mudrolije sa preko 450 škerci i preko 6000 izreka. Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vijencem i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima. Dobitnik je Oktobarske nagrade Herceg Novog.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + 7 =