KIC “Budo Tomović” – Promocija knjige “Našli smo jedno drugo“


Promocija četvrte zbirke poezije “Našli smo jedno drugo“ Edite I. Dautović biće organizovana u četvrtak, 23.marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 19 sati.

O zbirci će govoriti novinar i književni kritičar Vlatko Simunović, mr medija i PR-a Snežana Burzan Vuksanović i autorka. Stihove će kazivati Branka Otašević i Jelica Vukčević glumice, Neda Bakić Vojvodić, video, produkcijska podrška, a moderatorka večeri je Sofija Kirsanova.

Zbirka je objavljena u izdanju Spirit Art Montenegra iz Podgorice, a i podržana je od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

„Naslov nove zbirke pjesama „Našli smo jedno drugo“ Edite I. Dautović na izvjestan način otkriva njenu osnovnu tematiku, inspirativnu zaokupljenost i misaone sadržaje, koji uglavnom dominiraju i predstavljaju poetesin odnos prema unutrašnjem (etičkom, psihološkom, emotivnom) i spoljašnjem (fizičkom, istorijskom i društvenom) svijetu. Napisane pretežno u prvom licu („Pišem“), pjesme u slobodnom i nekoliko njih u vezanom stihu nadahnuto i autentično ilustruju, odnosno predstavljaju taj odnos, zapažanje i doživljavanje svekolikog svijeta, koje je iskazano kroz intimno-ispovjedne („Ljubav“), porodične („Tebi, majko“), zavičajne („Prijepolju“) i druge poetske slike opšteg karaktera.“ dr Milutin Đuričković

Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) i „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019). Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Radovi su joj takođe objavljivani i na raznim online platformama i časopisima. Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022). Poema “Ofelijine suze” prevedena je na više stranih jezika.  Pjesma “Pjesnikinja“ uvrštena je u čitanci za VII razred osnovne škole, za nastavu na bosanskom jeziku (odobrenoj od strane) Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova. Živi, radi i stvara u Podgorici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + six =