KIC “Budo Tomović” – Promocija knjige „Toškovićeva Sagrada familija“


Nova knjiga pisca i književne kritičarke mr Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija“ biće predstavljena u petak, 27.maja, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati. 

O knjizi će uz autorku govoriti: predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, pisac i publicista, Novica Đurić, mr Aleksandar Ćuković, mr Milorad Durutović. Gosti večeri su mladi umjetnici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić” Vladimir Adžić (harmonika) i Martin Jovović (gitara). Moderator večeri je Dragan Alorić.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za projekte i programe od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

 „Tošković se u svojim djelima, između ostalog, bavi teorijom evolucije kao dostignućem racionalnog uma koji je poražen doktrinama iracionalizma, kao fundamentalnim elementima koje sadrži ljudska priroda. Toškovićevi crteži kao da su eksperimenti pod spektrom rendgenskog zraka, produkovani aparaturom u mraku, usled čega su toliko energetski moćni, jer on munjevitom svjetlošću eksperimentiše u tami. Zato su njegovi crteži ponekad i bizarni, kao i sami rendgen snimci koji prikazuju šta se sve može naći u tijelu. Tako i Tošković koristi svoje moćno „oko” kako bi ponikao u samo biće do bola, do kosti… Toškovićeva djela nerijetko prikazuju jedan lični i univerzalni bol, stradanje do same kosti. Taj organski impuls nalazimo i kod Antonija Gaudija, gdje njegova Sagrada Familia (Sveta porodica) podsjeća na splet ljudskih kostiju, od kojih tvori autentičnu estetiku, upućujući i na Isusove muke do ludila, do kostiju.

Na Toškovića su ostavile traga ratne strahote Drugog svjetskog rata, ali i iskustvo tokom školovanja u Beogradu i Parizu, kada usled iznemoglosti i gladi umalo nije okonončao u kandžama smrti. Otuda njegova djela odražavaju jednu filozofsku dimenziju izronjenu iz misli i kulture u doba svjetskih ratova, kroz ideju posleratnog pesimizma i egzistencijalizama, kao dio ličnog iskustva koje se poklopilo sa samim filozofskim pokretom, koji je najbolje izrazio zabrinutost i osjećanje neizvjeznosti Evrope u periodu svjetskih ratova i totalitarizma…” piše autorka Marijana Zečević, profesorica književnosti i magistar političkih nauka, autorka je studija, naučnih radova, publikacija iz oblasti književnosti, slikarstva i analitičkog novinarstva. Učesnik je predavanja, konferencija i foruma. Po ocjeni naučne, akademske i stručne javnosti, stvaralačkim radom ističe se među pet najboljih na području Zapadnog Balkana. Publikacije su prevođene i na engleski jezik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 13 =