KIC Budo Tomović – Promocija zbirke pjesama ”Leptir u ramu“


Zbirka poezije „Leptir u ramu“ Krsta Giljena biće predstavljena u KIC-u ”Budo Tomović” u poneđeljak, 25. septembra u Multimedijalnoj sali od 19 sati. O knjizi će, sa autorom, govoriti urednica i recenzentkinja knjige Jovana Bojović.

Prva samostalna knjiga poezije Krsta Giljena objavljena je kao pobjednička na prošlogodišnjem konkursu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, u Bijelom Polju.

Spisateljica Jovana Bojović, u recenziji navodi: „Leptir, kažu, ne živi duže od jednog dana. Ali u toku tog jednog dana, šarenim ili jednobojnim krilima preleti ogromna prostranstva. Osim ako nije u ramu, kao u prvoj pjesničkoj zbirci Krsta Giljena. O čemu je zapravo riječ u ovoj knjizi, pitate se, dok vas pjesma, jedna po jedna, polako uvlači u svoj, već od samog starta čudesan, zbunjujuć, nesiguran, a opet hrabar svijet. Iako naslov i pjesma po kojoj je naslovljena zbirka, možda na to ukazuje, Krsto Giljen u svom poetskom rukopisu ne govori o zatočeništvu, makar ne samo o zatočeništvu. Jer nije njegova poezija niti njegovo poetsko biće zarobljeno, ili je ponajmanje zarobljeno nekakvim granicama i okvirima. Pa zašto je onda leptir u ramu, i šta tamo radi taj leptir? Može li se u ramu letjeti ili može li se letjeti ukoliko ste umrtvljeni?“

Krsto Giljen rođen je 2002. godine u Nikšiću. Student je druge godine Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek Film i mediji. Poeziju piše od malena. Do sada je svoje radove objavljivao na regionalnim portalima. Prvu nagradu na konkursu Ratkovićevih večeri poezije za mlade pjesnike do 27 godina osvojio je 2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + eight =