KIC Budo Tomović – Promocija zbirke pjesama “Pjesma svijetu i đetetu“


Zbirka pjesama “Pjesma svijetu i đetetu“ Velisave Seke Metđonaj biće podgoričkoj publici predstavljena u petak, 25.marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 19 sati.

     O zbirci će uz autorku govoriti socilolog Žarko Božović i prof.dr Draško Došljak.

           “Novi pjesnički rukopis Seke Metđonaj „Pjesma svijetu i đetetu“ potvrđuje da se radi o pjesnikinji koja razumije dječiji svijet, takvih nije mnogo, i da u tom svijetu prepoznaje sve ono što djeci prija i čuva osmjeh. Za stvaranje ovakvih pjesama, pjesama za djecu, potreban je poseban jezik – onakav da ga razumiju, podjednako, i najmlađi čitaoci koji jezde kroz djetinjstvo, ali i oni kojima je djetinjstvo u sjećanju. Praviti razdragane, osmjeholjubive stihove, strofe radosnice, zbog kojih se zauvijek želi ostati u dječjem svijetu, bio je Sekin zadatak i potreba da i naše najmlađe čitaoce daruje svojim stvaralaštvom. Kada je djetinjstvo u sjećanju, onda nastaje knjiga koja raduje sve. Motivski i tematski raznovrsna, ova stihozbirka Seke Metđonaj potvrda je da samo odabrani mogu uspješno da se vrate u djetinjstvo, da „plove“ tim beskrajno plavim i mirnim morem sa pogledom  na „igračke“ bez kojih je nezamislivo odrastanje.“ prof. dr Draško Došljak

            Velisava Seka Metđonaj je rođena 1950.godine u Titogradu. Pjesme su joj objavljivane u raznim časopisima, ali tek 1994. godine objavljuje svoju prvu zbirku pjesama za mlade “Proljeće u plavom”, a zatim drugu, 1997, pod nazivom Sa ove strane rijeke”. Jedna od njenih ljubavi je i slikarstvo, a do sada je učestvovala na osam kolektivnih izložbi. Mnogo kasnije, tek 2017. godine, objavljuje treću zbirku “Između ljubavi i mržnje”, zatim, 2018, i  četvrtu “Parče sunca”, a 2019. i zbirku za đecu “Pjesma svijetu i đetetu”. Šesta zbirka pjesama “Plamen lučni, ubrzo izlazi iz štampe. Zbirka pripovjedaka i priča, “Krvotokom predaka”, čeka izdavača. Pored poezije, jedna od njenih strasti je zapisivanje misli, izreka, aforizama i Haiku poezije. Pjesme su joj zastupljene u više knjiga: “Album uspomena na Vita Nikolića”, “Zbornik poezije regiona”, “U mreži stih 3”, ali i u “Časopisu za književnost, kulturu, umjetnost i nauku” Bijelo Polje, u knjizi “Odzivi i u časopisu za djecu i mlade “Osmjeh”. Takođe, šest pjesama iz zbirki prevedeno je na Albanski jezik. Član je uredničkog tima Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade “Osmijeh”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 6 =