KIC Budo Tomović – Promocija zbirke pjesama za đecu “Zajedno”


Promocija zbirke pjesama za djecu “Zajedno” autorki Une i Eme Perazić biće organizovana u petak, 25.novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 19 sati.

O zbirci će govoriti mentorka Milka Hajduković i profesorica književnosti Dragana Dmitrović.  Poeziju će kazivati: Lana Spalević, Zvezdana Oluić, Gordana Jelić, Leonora DedivanovićSnežana Burzan Vuksanović. Moderator večeri je Vuk Čurović.

“Zbirka pjesama „Zajedno“ bliznakinja Une i Eme, predstavlja simboličnu sliku njihovog neraskidivog bitisanja i poimanja svakodnevnog života i situacija. Iskrena emocija – pripadnosti i ljubavi prema bliskim ljudima je u osnovi njihove poezije kroz njihovo naglašeno prisustvo u stihovima. Vezanost za porodicu pretočile su u poetske slike, s realnim karakteristikama svih: majke, tate, brata, djeda i bake. Emocije pršte iz dubine njihovog bića sa zdravim, posebnim osvrtom na životne situacije. One vole prirodu, modu, razgovaraju kroz svoje stihove sa odraslim, sa drugarima. Jasno i nedvosmisleno uočavaju, ističu svoja razmišljanja, zapažanja i svojom poezijom zrelo tumače i svoje i postupke drugih. Ne uljepšavaju svoj lični doživljaj, nego ga i pojačavaju stihovima, dokumentujući ga kroz prizmu osjećanja. Posebna vrijednost je njihov istančan osjećaj, razumijevanje, poštovanje i iskrenost u opservacijama sebe samih i svijeta i ljudi oko sebe.  Pjesnikinje pokazuju izvanredan etički kodeks i stav mladog bića koje u razvoju ličnosti i emocija traže razumijevanje i za svoje i za tuđe postupke.  Zbirka je sadržajna, iskrena, dinamična i prijemčiva za čitanje.Predstavlja prikaz njihovog unutrašnjeg svijeta i svojevrsnu reakciju na ljude i događaje koji ih okružuju. Biće zanimljivo poetsko djelo za čitaoce različitih starosnih doba.” piše u predgovoru knjige

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − 11 =