KIC Budo Tomović – Prva samostalna izložba slika Ane Šofranac


             Prva samostalna izložba slika Ane Šofranac pod nazivom “Slike jedne Ane” biće otvorena u izložbenom holu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

             Izložbu će u četvrtak, 17.feburara u 19 sati otvoriti kustos Snežana Ivović i moći će da se pogleda do 25.februara.

             Ana Šofranac je rođena 1989.godine na Cetinju gdje je završila osnovnu i srednju turističku školu. Diplomirala je na fakultetu za turizam u Baru. Živi i radi na Cetinju.

            “Ana Šofranac je sklonost ka ljepoti slikanja osjetila veoma rano, još u đačkim danima. Iako je svoj profesionalni put usmjerila u drugom pravcu, svijet boja bio je i ostao njena velika ljubav. U procesu, kontinuiranog druženja sa slikarskim kistom, od uzdržanih početnih opipavanja sopstvenih mogućnosti, istrajnošću i vjerom u sebe, Ana se hrabro i odvažno, autodidaktičnom upornošću upustila u čarobni i primamljivi svijet slikarstva. Rezultat tog predanog rada je njena prva samostalna izložba. Teme Aninog interesovanja su različite i permanentno se proširuju. Na ovoj izložbi zastupljeni su svi segmenti njenih tematskih preokupacija pejzaži, mrtve prirode, cvijeće, figuracije. Koristeći raznovrsne tehnike podjednako uspješno eksperimentiše uljem, akrilikom, temperom, pastelom. Na Aninim slikama boja je osnovni plastični element, a saobrazno njenim unutrašnjim izražajnim potrebama, varira i njen intenzitet i kvalitet. Na pojedinim slikama, egzotičnih predjela i starih arhitektonskih cjelina, ona intenzivno blista u zvučnim i svježim lazurima žute, zelene, plave. Vješto izbjegavajući zamke monohromije unosi kontrapunktove jarkih kontrasta crvene i zelene boje. Na drugim radovima isprobava bojene odnose tamne palete kroz probranu gradaciju pretežno zelenih i braon tonova. Koristeći klasičan slikarski pristup, vodeći se svojom čistom, iskrenom i nesputanom emocijom, suptilnim osjećajem za ljepotu malih stvari i intimnih životnih trenutaka, većina njenih slika emanira sjećanje spokoja i bezbrižnih djetinjih snova. One, kao i što ih i naslovi određuju, nose nostalgičnu notu iz djetinjstva. Sjećanja na toplinu seoskog ambijenta gdje je često boravila, ljepotu starinskog posuđa i namještaja, požutjele fotografije, tajanstvo polupraznih kofera, kitnjasti cvjetni servisi, zauvjek su ostala zapretena u toplom kutku Anine duše. Ta sjećanja, daleka ali ipak jasna, obavijena aurom mistike i melanholije, iskristalisala su se kao primaran i neiscrpan izvor inspiracije, kao polazište i ishodište njenog kreativnog rada. Ana ih na svojim slikama materijalizuje kroz skrovite prizore, koje utonule u harmoničnu atmosferu mira i svečane tišine, emaniraju prolaznost. No ipak, iz tih dalekih i usnulih sjećanja prodire trag svjetlosti koja nas kao simboličan vjesnik, upozorava na trag ljudskog prisustva, na nove početke i životne radosti.” kustos Snežana Ivović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + one =