KIC Budo Tomović – Revija “Filmski žanrovi – istorijski spektakl”


Završnica ovogodišnjeg filmskog programa KIC-a “Budo Tomović” biće u znaku remek djela koja tretiraju istorijske događaje kao spektakle, a koji će biti prikazani u okviru revije “Filmski žanrovi – istorijski spektakl” od 15. do 17. novembra.

Revija će početi sa američkim istorijskim filmom Posljednji samuraj” snimljenim 2003. u režiji Edvarda Zvika. Radnja je djelimično inspirirana stvarnim događajima, a zapravo govori o vojnom strategu koji odlazi u Japan da obuči carsku vojsku koja se namjerava suprotstaviti samurajima. Ipak, zadatak će se pretvoriti u nešto sasvim drugo kada nakon jedne borbe završi u samurajskom logoru, gdje će se od zarobljenika pretvoriti u osobu koju će zadiviti način razmišljanja i kodeksi časti vjekovnih ratnika i carskih zaštitnika.

Intrigantnu dramu „Nebesko kraljevstvo“ (2005) poznatog britanskog režisera Ridlija Skota koja nam približava događaje s kraja 12. vijeka i pohode krstaša na Jerusalim prikazaćemo 16.novembra. Glavna uloga povjerena je Orlandu Blumu, a tu su i Lijam Nison, Dejvid Tjulis, Edvard Norton i Brendan Glison.

Kraj revije obilježiće epska avantura reditelja Zeka Snajdera “300” (2006) o hrabrosti i žrtvi koju su Spartanci upisali u jednoj od najmasovnijih bitaka u istoriji. U filmu se zapravo obrađuje istorijska bitka kod Termopila u kojoj se kralj Leonida i tri stotine grčkih ratnika suprostavljaju persijskoj vojsci.

Podśetimo da je KIC kroz projekat „Filmski žanrovi“ tokom proteklih godinu dana publici predstavio najpoznatije trilere, drame, akcije i science fiction filmove koji pośeduju nesumnjivu umjetničku vrijednost.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + five =