KIC “Budo Tomović” – Revija “Istinite filmske priče”


Revija “Istinite filmske priče” koju filmski program KIC-a “Budo Tomović” organizuje od 14. do 16.novembra obuhvatiće projekciju filmskih ostvarenja koja su bazirana na stvarnim događajima.

Početak revije obilježiće film “Sjeverna zemlja” (2005) o prvom slučaju zlostavljanja koje se završilo presudom u SAD-u. Rađen je po stvarnoj sudskoj parnici, ali i po knjizi Kler Bingam i Laure Lidi Gansler. Riječ je o drami koja govori o odvažnoj ženi, samohranoj majci koja se usprotivila zlostavljanju na radnom mjestu i koja se tražeći pravdu sukobila sa najbližima, ali i sa prijateljima. Šarliz Teron je nominovana za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Fransis Mekdormand za najbolju žensku sporednu ulogu.

Film “Stani i dostavi” (1988) Ramona Menendeza o profesoru matematike u srednjoj školi koji uspješno podučava nezainteresovane učenike biće prikazan drugog dana revije. Uvjeren da njegovi učenici imaju potencijal, profesor primjenjuje nekonvencionalne metode podučavanja kako bi učenici na najlakši mogući način savladali najzahtjevnije matematičke zadatke. Edvard Džejms Olmos koji tumači lik inspirativnog profesora, nominovan je za Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

Adaptacija istoimenog bestselera Sebastijana Džangera, film “Savršena oluja” (2000) sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi obilježiće kraj revije. Film opisuje sudbinu ribolovaca, turista i radnika obalske straže koji se susrijeću sa snažnom olujom kao nijednom do tada koja je opustošila istočnu američku obalu.

Projekcije filmova biće organizovane u sali DODEST, od 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =