KIC “Budo Tomović” – Revija “Kamera – filmsko oko”


Različiti pristupi snimanju filmova od strane majstora filmske fotografije biće predstavljeni u okviru revije “Kamera – filmsko oko” koju filmski program Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” organizuje od 12. do 14.marta.

Ekranizacija poznatog romana Emili Bronte “Orkanski visovi” o tragičnoj ljubavi, zavisti, izdaji i osveti sa Lorensom Olivijeom, Merle Oberon i Dejvidom Nivenom u glavnim ulogama otvoriće reviju. Ova čuvena priča osvojila je Oskara za najbolju fotografiju, a nominovana je i za još sedam kategorija. Roman je doživio brojne filmske adaptacije od kojih je naslavnija ova iz 1939.godine.

Politički triler “Misisipi u plamenu“ (1988) o istrazi koja je 1964.godine vođena protiv ozloglašenog Kju Kluks Klana biće na repertoaru drugog dana. U filmu dva FBI agenta stižu u malo i zatvoreno mjesto na jugu Amerike kako bi istražili nestanak trojice aktivista za ljudska prava. Film baziran na istinitim događajima daje sasvim drugačiju sliku o novijoj američkoj istoriji, a i dobitnik je nagrade Oskar za najbolju fotografiju.

Avanturistička drama “Pijev život” snimljena 2012.godine po istoimenom bestseler romanu Jana Martela za koji je nagrađen brojnim prestižnim nagradama obilježiće kraj revije. Film prati magično epsko putovanje mladića iz Indije, Pija koji se nakon što je preživio brodolom bori za opstanak na okeanu, suočen sa divljom životinjom i nepreglednim vodenim prostranstvom. Nominovan je u jedanaest kategorija za nagradu Oskar, od kojih je osvojio četiri uključujući nagradu za najbolju fotografiju.

Tri višestruko nagrađivana filmska klasika biće prikazana u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =