KIC “Budo Tomović” – Revija “Pozorište na filmu” VII


Filmovi nastali na osnovu reprezentativnih pozorišnih komada biće prikazani u okviru revije “Pozorište na filmu” koja je rezultat višegodišnje uspješne partnerske saradnje filmskog i pozorišnog programa KIC-a.

Revija će početi razgovorom medijatora sa Aleksandrom Radunovićem Popajem poznatim dramskim piscem, kompozitorom, aranžerom i gitaristom koji će govoriti o kreativnim vezama dva medija.

Filmovi će biti prikazani od 31.januara do 2.februara, u sali Dodest, od 20 sati. 

Početak revije obilježiće filmska verzija čuvene drame Artura Milera “Iskušenje” iz 1953. godine o “lovu na vještice” u poslijeratnoj Americi, tačnije godine 1692. zajednica Salem postaje poprište lova na vještice nakon što je grupa mladih djevojaka uhvaćena kako bezobzirno pleše u šumi. Ovo je priča o osveti, sumnji i histeriji koja je podijelila kritičare, ali koja je i dalje omiljena među ljubiteljima filma. Nominovan je za Oskara, za nagradu BAFTA, a ima i četiri nominacije kritičara.

Adaptaciju autobiografskog komada Roberta Harlinga “Čelične magnolije” (1989) prikazaćemo drugog dana revije. Riječ je o gorko – slatkoj drami sa elementima komedije koja prati grupu prijateljica koje u kozmetičkom salonu dijele sve svoje životne probleme. U režiji Herberta Rosa, glumačku ekipu čine: Širli Meklejn, Olimpija Dukakis, Sali Fild, Doli Parton, Deril Hana i Džulija Roberts koja je nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Film je dobitnik nagrade kritičara za scenario.

Ekranizacija istinite priče Roberta Bolta Čovjek za sva godišnja doba” (1966) o životu engleskog državnika, filozofa i mučenika, Tomasa Mora planirana je za kraj revije. Od osam nominacija za Oskara film je 1967. godine nagrađen sa njih šest, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i adaptirani scenario, a osvojio je i sedam nagrada BAFTA i četiri Zlatna globusa. U ovoj višestruko nagrađenoj istorijskoj drami glavne uloge tumače: Pol Skofild, Vendi Hiler i Robert Šo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − fourteen =