KIC Budo Tomović – Revija “Scenario – filmski roman 1”


             Filmski program Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u martu će početi sa realizacijom glavnog ovogodišnjeg projekta u kojem je scenario kao suštinski dio filma u fokusu zbivanja.

             Na repertoaru revije “Scenario – filmski roman 1” od 14. do 16.marta biće filmska djela nagrađivana za scenario od strane najeminentnijih filmskih institucija (Oskar, BAFTA, Zlatni Globus, nagrada filmskih pisaca-scenarista). 

             Oskarom nagrađenu romantičnu dramu “Razum i osjećanja” (1995) čiju režiju potpisuje Ang Li prikazaćemo prvog dana revije. Ema Tompson, Alan Rikman, Kejt Vinslet i Hju Grant glume u ovoj zadivljujućoj romantičnoj drami koja je svrstana u vrhu 10 najznačajnijih filmskih lista, a osvojila je i Zlatnog globusa za najbolji film godine. Zasnovan na klasičnom romanu Džejn Ostin, film govori o sestrama Dešvud, čije šanse za brak izgledaju osuđene na propast zbog iznenadnog gubitka bogatstva njihove porodice. Rikman, Grant i Greg Vajz glume dobronamjerne prosce koji su zarobljeni strogim pravilima društva.

              Dio repertoara biće i “Tootsie” (1982) zanimljiva, originalna priča o nezaposlenom glumcu Majklu Dorsiju (Dastin Hofman) koji se, da bi dobio ulogu u sapunici, maskira u sopstveni alter-ego sredovječnu feministkinju po imenu Doroti Majkls. Ubrzo nakon toga postaje veoma popularan u hit TV emisiji “Southvest General”, ali i njegov život postaje još više nalik na pravu sapunicu.

              Projekcija misterioznog trilera “Djevojka sa tetovažom zmaja” iz 2011. u režiji Dejvida Finčera planirana je za kraj revije. Ovo je priča zasnovana na istoimenom romanu Stiga Larsona u kojem novinar i kompjuterska hakerka otkrivaju užasnu porodičnu istoriju o ženi koja je nestala prije 40 godina. Njih dvoje istražuju mračni svijet brutalnosti, obmane i ritualnog ubistva. Sami i ne znajući kome da vjeruju, moraju otkriti istinu i boriti se za sopstveni opstanak.

              Filmovi će biti prikazani u sali Dodest, od 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =