KIC Budo Tomović – Revija “Scenario – filmski roman 2”


Filmska djela nagrađivana za scenario od strane najrelevantnijih filmskih institucija prikazaćemo i u okviru druge u nizu revije “Scenario – filmski roman” od 16. do 18.maja. I ovog puta posebna pažnja biće posvećena odabiru kinematografskih ostvarenja koja su tematski i sa aspetka dramaturškog pristupa prijemčiva i intrigantna za gledaoce.

Jedan od najpoznatijih mejnstrim holivudskih filmova „Filadelfija“ (1993) koji je dobitnik dva Oskara za najbolju mušku ulogu i za pjesmu “Streets of Philadelphia” obilježiće početak revije. Film je inspirisan istinitim događajem iz 1987. godine, kada je advokat Geoffrey Bowes tužio advokatsku firmu Baker & McKenzie zbog diskriminacije i otkaza koji je dobio zbog AIDS-a. U “Filadelfiji”, Tom Henks glumi Endija Beketa, advokata koji je obolio od side i koji usljed nezakonitog raskida ugovora tuži svoju advokatsku kancelariju.

Američku dramu Mjesta u srcu“ (1984) Roberta Bentona o mladoj udovici i njenoj neprekidnoj borbi prikazaćemo drugog dana revije. Seli Fild igra Oskarom nagrađenu ulogu Edne Spalding, žene i majke dvoje djece koja je prisiljena preuzeti kontrolu nad svojom farmom nakon smrti supruga. Nepredviđene okolnosti glavnu junakinju suočavaju sa zbunjujućim nizom problema sa kojima nikada nije ni zamislila da će morati da se bori.

Projekcija trilera Dejvida Kronenberga “Istorija nasilja” (2005) baziranog na istoimenom stripu Džona Vagnera i Vinsa Loka u kojem glavne uloge tumače Vigo Mortensen, Marija Belo, Ed Haris i Vilijam Hart planirana je za kraj revije. Ovo je priča o skromnom porodičnom čovjeku koji u malom gradu postaje lokalni heroj nakon sprječavanja pljačke.

Filmovi će biti prikazani u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − five =