KIC Budo Tomović – Revija “Svjetska književnost na filmu” X


Poznate filmske adaptacije književnih klasika prikazaćemo od 18. do 20.aprila u okviru desete jubilarne revije „Svjetska književnost na filmu“ koju tradicionalno organizujemo povodom Svjetskog dana knjige.

Dobitnik Oskara zasnovan na noveli Džima Harisona, film „Legenda o jeseni“ (1994) sa Bred Pitom, Ejdanom Kvinom, Entoni Hopkinsom i Džulijom Ormond u glavnim ulogama prikazaćemo prvog dana revije. Ovo je epska, dirljiva priča o braći koja se bore za pravdu u svijetu. Film istražuje temu osvete i postupaka kojima ljudi pribjegavaju kada su im životi ili ciljevi ugroženi.

Dio trodnevne revije biće i inspirativna romantična komedija „U dobru i zlu“ (2012) sa dobitnicom Oskara Dženifer Lorens i Bredli Kuperom koji u filmu obnavljaju vezu nakon nesreće koja ih je zadesila. Film američkog reditelja Dejvida Rasela uspjeh je doživio preko noći kada je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Dirljiva priča o prijateljstvu između temperamentnog i spontanog Grka i jednog atipičnog i suzdržanog Engleza obilježiće kraj revije. Riječ je o britansko – grčkom filmu “Grk Zorba” (1964) dobitniku tri Oskara koji je nastao po romanu Nikosa Kazancakisa.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =