KIC “Budo Tomović” – Solistički koncert flautistkinje Rezede Valejeve


Koncert flautistkinje Rezede Valejeve, studentkinje FMU u Beogradu biće održan u okviru ciklusa “Mladi talenti” u četvrtak, 2.novembra, u Galeriji “Risto Stijović” u Podgorici, u 19 sati.

Na programu koncerta su djela za solo flautu Kloda Debisija (Sirinks u Des-duru L.129), Ežena Boce (Slika, Op. 38), Antona Štamica (Kapris br. 1), Artura Honegera (Ples koze u C-duru, H. 39), Žaka Ibera (Komad), Georga Filipa Telemana (Fantazija br. 10), Astora Pjacole (Tango etida), itd. Gost na koncertu biće violinista Aleksandar Grunčevski.

Flautistkinja Rezeda Valejeva je započela svoje muzičko obrazovanje u rodnom gradu Kazanu (Rusija), gdje je završila Muzičku školu br. 5 u klasi Galliuline Elvire. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi u Tivtu, gdje je uporedo pohađala klavir u klasi Isidore Jovićević i flautu u klasi Brune Matijević. Srednju muzičku školu “Kosta Manojlović” je završila u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Burkerta. Trenutno studira četvrtu godinu osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.

Aktivno je učestvovala u brojnim radionicama, školama flaute, ali i majstorskim časovima koje su vodili eminentni flautisti među kojima su: Vilijam Benet, Trevor Vaj, Denis Burjakov, Feliks Rengli, Kristina Fasbender, Mario Karoli, Ervin Klambauer, Karlos Brunel, Meila Tome Filer, Dejan Gavrić, Matej Zupan, Marina Nenadović, Nataša Paklar-Markovići i dr.

Od 2016. je učestvovala na brojnim međunarodnim i državnim takmičenja na kojima je osvajala prve i druge nagrade. Nastupa kao solista i u kamernim i orkestarskim sastavima kao što su Lola klasik, Dečija filharmonija i Beogradski orkestar mladih (BEOM). Koncertirala je na scenama Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Kombank dvorane, SKC-a, Sava centra, UK Parobrod, Konak Kneginje Ljubice, Jevrejske opštine i dr. Bila je učesnica festivala BUNT, Festum, KOMA i Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Flautistkinja Rezeda Valeva se prvi put predstavila podgoričkoj publici cjelovečernjim koncertom u okviru popularnog KIC-ovog ciklusa ”Mladi talenti“ maja 2023. godine, u saradnji sa pijanistom Aleksejom Kurbatovim. Ovo je njen drugi koncert u okviru istog ciklusa u koji je ovog puta uvrstila originalna djela za solo flautu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 4 =