KIC Budo Tomović – Solistički koncert francuskog pijaniste Aima Pagina

           Pijanista Aimo Pagin (Aimo Pađin), jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert u petak, 29.septembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

U okviru svog premijernog nastupa u KIC-u, umjetnik će izvesti djela Frederika Šopena (Tri valcera – Balada br.4), Žorža Eneskua (Pavana iz Svite br. 2 op.10) i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti br. 1-2-3-4 op. 16). 

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori.

Pijanista Aimo Pagin (1983) se školovao na konzervatorijumima u Strazburu (klasa F. Klostr), i Kolmaru u klasi Rene Šereševskaje. Upisao je studije na Muzičkoj akademiji u Ženevi 2001. gdje je nakon tri godine diplomirao u klasi istaknutog pijaniste i pedagoga Dominika Merlea. Zatim odlazi u SAD da radi sa legendarnim pijanistom i klavirskim pedagogom Leonom Flejšerom. Dalju inspiraciju dobio je od svjetskih pijanista kao što su: Radu Lupu, Marej Peraja, Andras Šif, David Zinman, Dimitrij Baškirov, Marija Tipo, i dr. Nakon 2004. godine, njegova karijera je u stalnom usponu.

Sa 14 godina osvojio je I nagradu na muzičkom takmičenju u Francuskoj. Od tada je osvajao brojne nagrade na međunarodnim pijanističkim takmičenjima: III nagrada na međunarodnom takmičenju Enescu (Bukurešt 2005), Prva nagrada na takmičenju Pemio pianistico Pausilypon (Napulj 2006), III nagrada na međunarodnom takmičenju Sulmona (2007), II nagrada na muzičkom takmičenju u Tolmecu (Italija 2009.), II nagrada na međunarodnom takmičenju Ferrol (Španija 2007.), II nagrada na takmičenju Premio Fausto Zadra (Abano Terme 2010.), I nagrada na takmičenju Premio Palma d’oro (2010). 

Nastupao je u njujorškom Karnegi holu, amsterdamskoj koncertnoj dvorani, Betovenovoj kući u Bonu, sali Koncertnog društva u Milanu, Tonhalle u Cirih, u Palati lijepih umjetnosti u Briselu, koncertnoj dvorani u Esplanadi (Singapur). Učestvovao je na brojnim renomiranim festivalima među kojima su: festival francuskog radija u Monpeljeu, Muzičke večeri u Armanjaku, festivali Šopen u Parizu, Šlezvig Holštajn, Tibor Varga i dr. Nastupa sa međunarodno poznatim orkestrima kao što su Bukureštanska filharmonija, Nacionalni orkestar Monpeljea, NSO (Novi simfonijski orkestar) i Berlinski simfonijski orkestar. Sa svojom majkom, uglednom violinistkinjom Silvijom Markovici, redovno održava koncerte kamerne muzike.

Nedavno je izveo švajcarsku premijeru Klavirskog koncerta br. 3 Franca Lista, sa Simfonijskim orkestrom Biel/Solothurn pod vođstvom Kaspara Zendera. Radio snimci su napravljeni u saradnji sa regionalnom radio difuznom korporacijom Sudvestrundfunk i BBC London.

Svoj prvi CD objavio je 2011. godine, sa muzikom norveškog kompozitora Martina Romberga. U saradnji sa renomiranom klavirskom kućom Parati u Parizu, objavljuje drugi solo album sa svim valcerima Frederika Šopena. Od maja 2019. godine, zvanični je umjetnik “Bezendorfera”, jednog od najpoznatijih proizvođača klavira.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − six =