KIC “Budo Tomović” – Solistički koncert violistkinje Ive Durković


Solistički koncert violistkinje Ive Durković, studentkinje muzičkog konzervatorijuma “Guildhall” u Londonu biće održan u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u petak, 16.decembra, u velikoj sali KIC-a  “Budo Tomović”, u 19 sati.

Mlada violistkinja iz Podgorice u saradnji s pijanistom Davorom Novakom, izvešće svoj novi program u okviru kojeg su djela britanske kompozitorke Rebeke Klark (Sonata za violu i klavir), Maksa Bruha (Romansa) i Karl Marija fon Vebera (Andante i mađarski rondo).

Iva Durković rođena je 2002. godine u Podgorici. Muzičko obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, gdje je maturirala. U klasi Jova Nikočevića, učila je najprije violinu, a zatim violu. Trenutno pohađa drugu godinu studija na Muzičkoj akademiji “Guildhall” u Londonu u klasi profesora Metjua Džounsa. Članica je Britanskog orkestra mladih (Young Musicians Symphony Orchestra – YMSO) u kojem odnedavno vodi sekciju viola.

Tokom školovanja učestvovala je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima na kojima je osvajala uglavnom prve nagrade. Redovna je učesnica Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima, na kojem je imala priliku da se usavršava u okviru kamernih ansambala i orkestra pod mentorstvom profesora i umjetnika kao što su Nataša Popović, Žana Lekić, Dmitri Prokofjev, Petar Obradović, Marko Simović, Anton Martinov, i da nastupa na završnim koncertima u Podgorici i na Cetinju. Učestvovala je na brojnim festivalima i seminarima među kojima su festival “Muzika – most među narodima” u Forliju (Italija), manifestacija Podgoričko kulturno ljeto i projekat “Muzički krug”. Dugogodišnja je stipendistkinja Ministarstva prosvjete i dobitnica nagrade “Fonda za talente”.

Pohađala je majstorske kurseve kod brojnih profesora i dirigenata među kojima su Metju Džouns, Toni Šeroks, Fabio Sperandi, Herman Klavi, Mateo Montanari, Paolo Marcoki, Graf Murž, Helen Klement, Rejčel Roberts, Mihal Budinski i dr.

Prvi put se kao solista predstavila podgoričkoj publici prošle godine u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 9 =