KIC “Budo Tomović” – Tokom ljeta bogat program


Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” ugostiće i tokom predstojeća tri mjeseca brojne renomirane domaće i strane umjetnike. Na scenama KIC-a biće priređeno niz žanrovski raznovrskih koncerata, pozorišnih premijera, filmskih projekcija, književih večeri i izložbi.

Muzički program KIC-a počeće 3.juna koncertom italijanske džez zvijezde Paola Frezua koji će u okviru balkanske turneje premijerno gostovati u KIC-u sa projektom “Heroes – Omaž Dejvidu Bouviju”.

Praznik muzike, 21.jun biće obilježen sa muzičkom pričom “Mandolina iz Lavova” čije premijerno izvođenje se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom.

Kvintet UNION u čijem sastavu su Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Mirjana Jovanović (viola), Dmitrij Prokofjev (violončelo) i Aleksej Kurbatov (klavir) gostovati u KIC-u 27.juna.

Solistički koncert studentkinje Univerziteta za muziku i pozorišnu umjetnost u Beču, flautistkinje Petre Lekić biće održan 29.juna.

Tradicionalni godišnji koncert učenika Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” zakazan je za 5.jun, a dan kasnije nastupiće i učenici baletskog odsjeka istoimene škole. Veče narodne igre i pjesme Folklornog ansambla “Podgorica” biće upriličeno 16.juna, a koncert ilahija i kasida održaće se 19.juna.

Tribina “Podgoričke priče” ugostiće 7.juna Maju Popović dugogodišnju programsku urednicu KIC-a “Budo Tomović” i autorku brojnih značajnih muzičkih projekata.

Autorski projekat “Zašto gluma“ mlade crnogorske glumice Maše Božović biće predstavljen 9.juna u DODEST-u. U KIC-u će 2.juna premijerno biti izvedena i predstava “Desert flower” Studentskog teatra iz Podgorice. 

Filmski program KIC-a kroz reviju “Filmski asovi” koja će biti realizovana od 12. do 14.juna predstaviće publici ostvarenja poznatog holivudskog glumca i režisera Pola Njumena. Na repertoaru su filmovi “Hazarder” (1961), “Boja novca” (1986) i “Presuda” (1982).

Likovni program KIC-a nastaviće sa predstavljanjem aktuelnog umjetničkog stvaralaštva, pa samim tim u izložbenom holu KIC-a 7.juna biće organizovana izložba ilustracija regionalno poznate vizuelne umjetnice Andrijane Vešović Zombijane “Revolucija – dok mirišem baš lijepo”. Radovi će iste noći od 21h biti na licitaciji i moći će na licu mjesta da se kupe. Sva prikupljena sredstva od prodaje biće donirana u humanitarne svrhe.

Izložba fotografija Dragana Teodorovića Zeka “To je bilo neko lepše i srećnije vreme“ koja sadrži fotografije sa koncerata različitih rok bendova, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije biće otvorena 8.juna.

U Multimedijalnoj sali KIC-a 5.juna biće predstavljeno književno stvaralaštvo dr Mihaila Zečevića.

Od 10. do 12.jula u okviru revije “Filmski snovi – gledaoci biraju” VII koja je rezultat KIC-ove neposredne i aktivne saradnje sa publikom, prikazaćemo filmove koji su na gledaoce tokom godine, ostavili najsnažniji utisak.

Dvanaesti “Ljetnji kamp za kamernu muziku” koji KIC “Budo Tomović” organizuje od 30.jula do 7.avgusta okupiće polaznike i mentore iz Crne Gore, regiona i Evrope. Kamp će i ove godine obilježiti intezivan rad i muzičko usavršavanje različitih generacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =