KIC POP HOR „osvojio“ i Konjic 

Podgorički KIC pop hor na poziv udruženja „La Viva Balkan“ i “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”,  kao i Muzičkog centra “Rezonanca ‘’ iz Konjica,  učestvovao je 10. juna 2023. na velikom međunarodnom koncertu horova pod nazivom “U zagrljaju”, u kino-sali Narodnog univerziteta u Konjicu. 

Uz popularni, prvi crnogorski pop hor, učestvovali su i: Vokalni ansambl Bugojno iz Bugojna, Mješoviti hor Seljo AKCUS-a iz Sarajeva,  Hor profesora ETŠ i prijatelji – Bečej,   Dječji hor i Vokalni ansambl Rezonanca,  kao i učenici konjičke Osnovne muzičke škole Rezonanca iz klase za violinu.   

Na koncertu „U zagrljaju“ predstavilo se 150 horista iz pet horova regiona, koji su uz svoj repertoar, izveli i dvije zajedničke kompozicije “Moja zemlja’’, posvećene Bosni i Hercegovini i  himnu Udruženja „Domovinu gradi obrazovanje“. Publici su se uz gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića  i organizatore,  obratitila i dobitnica brojnih domaćih, regionalnih i svjetskih nagrada za poeziju, promoterka ljubavi, mira sloge, ujedinjenja ljudi,  gospođa Gordana Sarić, Nikšićanka, a rođena Konjičanka.

Kako saznajemo od osnivačice i menadžerke hora Snežane Burzan Vuksanović prethodnih sedmica probe KIC pop hora, pod dirigentskim vođstvom Zoje Đurović, bile su intenzivne, a 36 KIC pop horista, pred prepunom salom, predstavilo sa četiri kompozicije, akapela, odlično izvodeći:  Oj đevojko drugarice, Konjuh planinom, Crnom Gorom i Grudi balkanske, izazivajući i uzdahe, suze i gromoglasne aplauze.   

Dodajmo da se KIC pop hor iz Podgorice, pridružio nedavno, horovima iz BiH, Srbije i Hrvatske, koji su još 2011.  pod zajedničkim nazivom ‘’La Viva Balkan’’ potpisali Memorandum o saradnji sa horovima iz Francuske, te do korone,   razmjenjivali koncerte i turneje. Njihova osnovna poveznica je prepjevana Deklaracija o ljudskim pravima, a izvođena je prethodnih godina na brojnim koncertima u Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Novim Memorandumom o saradnji, asocijaciji ‘’La Viva Balkan’’, uz već postojeće, pridružena je i Crna Gora. Na kraju podsjećamo da KIC pop hor  već duže od šest godina radi pod okriljem NVU Kutak, uz logističku podršku KIC-a „Budo Tomović“, da je održao više od 80 koncerata u Crnoj Gori i regionu, a sljedeći nastup najavljuju za  subotu 17. juna u podne, na Tjentištu, kada će koncertom „Bez dileme – antifašizam“ obogatiti veliku proslavu jubileja – 80 godina slavne bitke na Sutjesci. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + five =