Knjaginja Milica udarila prvu loptu – Branislav Borilović       Potonjih godina u crnogorskoj javnosti, odnosno njenim pisanim i elektronskim medijima, često se čuje da postoji zainteresovanost stranih ulagača, koji žele svoj kapital investirati u golf igrališta širom Crne Gore. Mnogi od njih idu toliko daleko u valorizovanju Crne Gore kao turističke i destinacije pogodne za ovu vrstu sporta, da je smatraju kao zemlju stvorenu za taj prefinjeni sport, koji često nazivaju i sport bogatih. Posebno ih impresionira klima Crne Gore, koja je u većem dijelu takva da se tereni mogu koristiti tokom čitave godine.

       Dolazeći u zemlju gorštaka, ti privrednici i ljubitelji golfa nijesu ni sanjali da Crna Gora u ovom sportu ima izuzetno dugu tradiciju, koju bi poželjele i mnogo veće i razvijenije države. Naime, još daleke 1906. godine na Cetinju je postojao golf klub i igralište. Da je kojim slučaiem danas aktivno i jedno igralište u Crnoj Gori i da se igra Montenegrin golf open championship bila bi to zaista zavidna tradicija od 101 godinu. Nažalost, danas nijedno igralište u Crnoj Gori ne postoji zahvaljujući, prije svega, istorijskim okolnostima u kojima je Cma Gora do skoro živjela, ali i našoj nesposobnosti da vlastitu tradiciju vrednujemo na pravi način.

       Što se tiče samog golfa i njegovog razvoja, moramo reći da je slična igra postojala još u starom Rimu. Nosila je naziv paganica i bila je omiljena igra rimskih imperatora. Za igranje su koristili savijeni drveni štap i mekanu, perjem ispunjenu, lopticu. lpak, pravi počeci savremenog golfa se vezuju za škotsku i XIV vijek. Pretpostavlja se da su prvi igrači bili pastiri koji su čuvali ovce po prostranim škotskim pašnjacima. Drvenim palicama, koje’ su sami pravili, gurali su loptice u zečje rupe, ne sanjajući da će biti začetnici sporta koji danas zaokuplja pažnju miliona ljudi.

       Najstariji golf klub na svijetu osnovan je 1854.godine u Škotskoj –The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrevvs.

Knjeginja Milica

       Pokrovitelj cetinjskog golf kluba bila je knjeginja Milica, supruga prestolonasljednika Danila. Igralište se nalazilo u tzv. Novoj Varoši, u dijelu grada gdje se danas nalazi bivše Italijansko poslanstvo, odnosno Nacionalna biblioteka Crne Gore. Taj dio grada bio je nenaseljen i sasvim pogodan za ovaj sport. O izgledu igrališta i njegovoj veličini nemamo podataka. Danas taj prostor ne izgleda ni približno onom iz 19O6.godine. Ali, očito je da je podsjećao na dotad sva poznata igrališta širom Evrope.

       Koliko su Crnogorci bili zainteresovani za valorizaciju svoje ukupne, pa i sportske prošlosti, vidi se iz podatka koji nalazimo u “Enciklopediji fizičke kulture”, Zagreb, 1975-7.. gdje se na strani 305-7 ovo uopšte i ne konstatuje! U ovoj publikaciji se pominju začetnici golfa u bivšoj Jugoslaviji i centri: Bled, Zagreb i Beograd, dok o Cetinjskom golf klubu nema ni pomena.

       Veliko interesovanje za ulaganje u golf igrališta širom Crne Gore mora biti podsticaj za oživljavanje ovog prelijepog sporta. Izgradnjom golf terena obogatila bi se ukupna turistička ponuda, koja bi donijela višestruku korist. Stoga je obaveza Ministarstva kulture sporta i medija, Ministarstva turizma, Sportske akademije i svih sportskih organizacija da posvete više pažnje sveukupnom razvoju sporta u Crnoj Gori, gdje će svoje mjesto s pravom naći i golf. Posebno treba posvetiti pažnju sportskoj prošlosti Crne Gore, kako se propusti poput ovih iz pomenute publikacije ne bi ponavljali. Sjajna tradicija crnogorskog sporta je nezaobilazni dio ukupne crnogorske baštine i kao takva mora biti prednost, a ne mana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 13 =