Knjiga Božidara Šekularca „Tragovi prošlosti Crne Gore“ predstavljena u Matici crnogorskoj


Dragocjena riznica istorije, kulture i pismenosti srednjovjekovne Crne Gore

Knjiga srednjovjekovnih natpisa i zapisa u Crnoj Gori od VIII do XVI vijeka, naslovljena „Tragovi prošlosti Crne Gore“, autora Božidara Šekularca predstavljena je sinoć u Matici crnogorskoj u Podgorici.

O djelu su govorili publicista Marijan Mašo Miljić, književna kritičarka Marijana Terić i autor.

Riječ je o drugom dopunjenom izdanju knjige, izvorno objavljene 1994. godine, koja je sada ponovo pred čitalačkom publikom i predstavlja jedan u nizu kulturnih i izdavačkih poduhvata bogate djelatnosti Matice crnogorske, istakao je Miljić.

Miljić je podsjetio da je knjiga rezultat dugogodišnjih istraživanja i bavljenja Božidara Šekularca srednjovjekovnom prošlošću Crne Gore kroz čiju se istoriju smjenjivalo više civilizacija i kultura ostavljajući tragove od kojih su, kako ističe, mnogi netragom nestali. 

Djelo je podijeljeno u dvije cjeline – Natpisi i Zapisi, te dodaje, to nijesu samo istorijski zapisi, već i posebne književne vrste, latinične i ćirilične, važni srednjovjekovni pisani spomenici. Knjiga sadrži 71 natpis i 32 zapisa.

Osvrnuo se na vrijeme kada je sa Božidarom Šekularcem i Radojem Pajovićem radio u Istorijskom institutu Crne Gore.

„Bilo je to teško vrijeme, poslije AB revolucije. Njihova kancelarija bila je ne samo ‘mislionica’ nego i crnogorsko utočište i pribježište. Tada je Božo bio na meti napada vlasti i politike i zbog rezenzije knjige Dragoja Živkovića ‘Istorija crnogorskog naroda’ prošao kroz neku vrstu pakla“, prisjetio se Miljić.

Književna kritičarka Marijana Terić smatra da Božidaru Šekularcu pripada posebno mjesto u istoriji crnogorske književnosti i kulture, jer je čitav radni vijek posvetio izučavanju prošlosti, crnogorske pismenosti i štamparstva, prvenstveno tumačenju starih dokumenata iz crnogorskog srednjovjekovnog perioda.

„Pronalaženje istorijskih izvora, procjena njihove autentičnosti i kritičko tumačenje predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka u koji se upustio. Budući da se znatan dio spomenika nalazi u zbirkama ili bibliotekama izvan naše zemlje, autorov rad na otkrivanju sakupljene građe koju je hronološki i paleografski opisao potvrđuje da je riječ o izuzetno ozbiljnoj publikaciji vrijednoj poštovanja“, ocijenila je Terić.

Naglašava da se bogato rukopisno blago naše prošlosti upravo ovakvim izdanjima čuva od zaborava.

„Zahvaljujući ovom istraživačkom radu crnogorska istorija, književnost i kultura postale su bogatije za još jednu dragocjenu publikaciju, riznicu blaga crnogorske prošlosti. Vjerujemo da će kulturno nasljeđe naše zemlje postati predmet promišljanja, naučnog istraživanja i publikacija budućih generacija kojima će Šekularčeva studija biti nezaobilazan model savremenog teorijsko-metodološkog pristupa spomenicima crnogorske kulturne prošlosti“, zaključila je Terić.

Autor knjige Božidar Šekularac kazao je da je ponosan što je knjiga „Tragovi prošlosti“ doživjela drugo izdanje.

„Zahvalan sam Matici crnogorskoj i ponajviše uredniku Ivanu Ivanoviću koji se vrlo preduzimljivo založio da se projekat završi. U odnosu na prethodno ovo izdanje je dotjeranije zahvaljujući preciznosti ljudi koji su na njemu radili“, kazao je Šekularac.

Smatra da je riječ o specifičnoj istoriji Crne Gore koja će mladim istraživačima biti od velike koristi. Rad na knjizi, podsjeća, trajao je pet godina, a osim istraživanja u jugoslovenskim arhivima koristio je građu naučnih institucija Kijeva, Moskve, Sofije, Venecije, Beča, Soluna…

Šekularac se na kraju osvrnuo na izvode iz recenzija za prvo izdanje istaknutih poznavaoca crnogorske istorije, Kotorana Miloša Miloševića i Jovana Martinovića koje su mu veoma važne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × three =