Knjiga crnogorske antropološkinje dr Čarne Brković

 

 

Izdavačka kuća Routledge objavila je u Londonu i Njujorku knjigu Pregovaranje oko društvenih veza u Bosni i Hercegovini (Negotiating Social Relations in Bosnia and Herzegovina) koju je uredila crnogorska antropološkinja dr Čarna Brković u saradnji s dr Stefom Jansenom i dr Vanjom Čelebičić.

carna-brkovicIstražujući savremene konfiguracije društvenih veza u post-socijalističkoj, post-ratnoj, post-jugoslovenskoj Bosni i Hercegovini (BiH), ovaj zbornik etnografskih radova analitički je usmjeren na pitanja društvenosti. U knjizi su analizirana socijalna i politička pitanja koja su formulisana unutar BiH; svakodnevne prakse u društvenim odnosima prema prioritetima koje postavljaju donatori; kao i one forme društveno-političkih djelovanja koje su najčešće odsutne iz zvanične političke prakse lokalnih i međunarodnih aktera. Deset etnografskih poglavlja – nastalih kao rezultat dugotrajnog istraživanja – potpisuju dr Cecile Jouhanneau, dr David Henig, dr Nejra Nuna Čengić, dr Azra Hromadžić, dr Čarna Brković, dr Karla Koutkova, dr Vanja Čelebičić, dr Larisa Kurtović, dr Nebojša Šavija Valha i dr Larisa Jašarević.

Routledge je izdavačka kuća iz Velike Britanije koja je fokusirana na izdavanje knjiga i naučnih časopisa iz oblasti humanističkih i društvenih nauka. Osnovana je 1851. godine i sa oko 3000 novih knjiga i oko 120 naučnih časopisa godišnje danas se smatra jednom od najznačajnijih u svijetu.  (https://www.routledge.com/)

photo_brkovic_carnaČarna Brković je etnološkinja i antropološkinja koja radi na Diplomskoj školi za studije istočne i jugoistočne Evrope, Univerzitet u Regensburgu. Poslije završene Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici diplomirala je etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2007. Iste godine dobila je punu stipendiju za doktorske studije socijalne antropologije na Univerzitetu u Mančesteru. Doktorsku tezu je odbranila sa dvadeset sedam godina, kao prva u generaciji. Dobitnica je SIEF Young Scholar Prize, za mlade naučnike/ce koja se dodjeljuje jednom u dvije godine za najbolje etnološko istraživanje, nagradu na konkursu MaticeCrnogorski identitet pred evropskim izazovima. Svoje originalne naučne radove objavljivala je u časopisima Ethnos: Journal of Anthropology, Social Anthropology,  Anthropological Notebooks, Contemporary Southeastern Europe, Südosteuropa i dr. u Holandiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − ten =