Knjiga Jovana Muhadinovića u izdanju Matice crnogorske – „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879–1912“


Knjiga „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879–1912“ istoričara Jovana Muhadinovića nastala je na osnovu dopunjenog rukopisa magistarskog rada odbranjenog na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću. Ona predstavlja iskorak u naučnom rasvjetljavanju crnogorsko-osmanskih odnosa poslije 1879. godine i prikazuje situaciju u kojoj su se našli muslimani u tadašnjoj Crnoj Gori. Ranija istraživanja su se bazirala na domaćim izvorima, dok nam Muhadinović zahvaljujući izvorima Vladinog Osmanskog arhiva iz Istanbula daje novi pogled na odnose Knjaževine Crne Gore i Osmanskog Carstva u ovom periodu.

Poslije međunarodnog priznanja na Berlinskom kongresu 1878. godine, Crna Gora i Osmansko Carstvo, nakon viševjekovnog sukoba, uspostavljaju zvanične diplomatske odnose, da bi poslanstvo već naredne godine bilo otvoreno na Cetinju. Zanimljivo je da Crna Gora svoje  prvo diplomatsko predstavništvo otvara upravo u Carigradu, što ilustruje koliko su bili važni odnosi sa Osmanskim Carstvom. Rad Osmanskog poslanstva je bio fokusiran na rješavanje problema nastalih pripajanjem novih teritorija Crnoj Gori i muslimanskog stanovništva koje je emigriralo ili ostajalo u svojim domovima. Poslanstvo je radilo i na uspostavljanju boljih ekonomskih relacija i trgovinske razmjene. Pogoršani odnosi nakon Malisorskog ustanka i izbijanje Balkanskog rata su doveli do prekida diplomatskih odnosa 1912. godine.

Knjiga se sastoji iz uvodnog dijela i dvanaest poglavlja na ukupno 232 strane. Donosi izbor arhivskih dokumenata, priloge o osmanskim poslanicima na Cetinju, vicekonzulima akreditovanim u Crnoj Gori, izvore, literaturu i biografiju autora. U posebnom prilogu na tridesetak strana je dat  izbor iz poglavlja na engleskom jeziku. Urednik ovog izdanja Matice crnogorske je Ivan Ivanović, a ispred izdavača je knjigu potpisao Dragan Radulović. Objavljivanje knjige je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =