Knjiga o crnogorskom iseljeništvu u „Karveru“: Duh epopeje naših kolonista

 

Krstas

 
 

Promocija knjiga publiciste Nenada Stevovića, priređena u četvrtak veče u knjižari „Karver“, pokazala je publici da van crnogorske teritorije postoji još jedna mala Crna Gora, čiji duh održavaju Crnogorci rasuti po svijetu. Stevovićeve knjige o crnogorskom iseljeništvu osvijetlile su epopeje crnogorskih kolonista i prenijele duh života iseljenika, koji godinama čeznu za Crnom Gorom.

 

KARVER - Promocija

 

O Stevovićevom stvaralaštvu govorili su književnici i publiciste Borislav Cimeša, Ivan Jovović i Đuro Radosavović. Medijatorka večeri bila je glumica i pozorišna rediteljka Varja Đukić. U programu je učestvovala recitatorka Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca Lukijana Popović.

 

Knjižara Karver promocija knjiga Nenada Stevovića

 

Baštenik tradicije

Predstavljajući knjigu „Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore“ u izdanju Crnogorskog kulturnog foruma Cetinje i Udruženja Crnogoraca „Krstaš“ Lovćenac, Cimeša je istakao da Stevović zaslužuje priznanje kao jedan od prvih branioca crnogorske nezavisnosti u dijaspori.

– Nenad Stevović je svjedok i savremenik crnogorskog stradanja u 20. vijeku, ali je isto baštenik one sjajne tradicije crnogorske povjesnice, iz čijeg embriona su ovdje, sa klupka Mediterana i Balkana, sa ovih vrata Evrope, Katunjani i drugi Crnogorci, kao izvorni nosioci autentičnog identiteta, kulture i habitusa u 20. vijeku, raseljeni na područje, koje čuveni Borhes naziva „mare panonium“ – rekao je Cimeša.

 

Borislav Cimeša

 

Neprocjenljiv doprinos

Jovović je predstavio knjigu „Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945-1948“, u izdanju Matice crnogorske, koju je Stevović napisao sa Slobodanom B. Medojevićem. Jovović je objasnio da knjiga od preko 2.100 strana, sa tačnim registrom crnogorskih iseljenika, koju su autori sastavili uz pomoć 60 saradnika, predstavlja kapitalno istorijsko djelo.

– Radi se o neprocjenljivom doprinosu savremenoj crnogorskoj istoriografiji, odnosno istoriji crnogorskog iseljeništva, pri čemu su otvorene mogućnosti za istorijska tumačenja okolnosti, koje su uslovile najmasovnije crnogorsko iseljavanje u hiljadugodišnjoj crnogorskoj prošlosti – istakao je Jovović.

 

Varja Đukić i Nenad Stevović

 

Duh vremena

Radosavović je rekao da knjiga „Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini“, u izdanju Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ Lovćenac i Crnogorskog kulturnog centra Beograd, nije opterećena šturim podacima, koje odvraćaju pažnju od suštine priče o crnogorskim iseljenicima.

– Suština nije u podacima, već u duhu koju će probuditi u čitaocima – rekao je Radosavović podvlačeći da Stevovićeva knjiga uspijeva da čitaocima prenese duh života crnogorskih iseljenika.

 

Lukijana Popović

 

Budućnost dijaspore

Stevović je istakao da godinama živi u prošlosti, kao istraživač, i u sadašnjosti, kao organizator crnogorskog iseljeništva u dijaspori. Kako vrijeme odmiče, sve više počinje razmišljati o trećoj vremenskoj dimenziji, tj. o budućnosti i šta ona nosi za crnogorske iseljenike.

– Vrijeme u kojem sada živimo, integrativnih globalističkih procesa, modernizma, konformizma, je vrijeme koje je vrlo opasno za male narode i vrijeme gdje postoji velika vjerovatnoća da mogu nestati – kazao je Stevović, sugerišući da se Crnogorci, kao pripadnici takvog naroda, moraju držati složno i pronaći način da ostanu povezani van teritorija države.

Izvor: POBJEDA, 05.10.2013.

 

Tekst i fotografije u prilogu dostavila:
Press sluzba Udruženja “Krstaš”