Knjiga o Jožefu Bajzi, velikom prijatelju Crne Gore


Iz štampe je izašla knjiga „Jožef Bajza i Crna Gora” publiciste i istraživača Nenada Stevovića. Knjiga je objavljena dvojezično na crnogorskom i mađarskom jeziku, izdavači su Crnogorski kulturni forum sa Cetinja i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš”.

Tokom crnogorske nacionalne agonije između dva svjetska rata crnogorski narod i njegova nepravedno izbrisana država nijesu bili sami. U svijetu je postojao značajan broj intelektualaca koji su sa puno entuzijazma i požrtvovanosti doprinijeli afirmaciji crnogorskog pitanja. Njihove publikacije, proglasi i članci u svjetskoj štampi nijesu dozvoljavali da talog zaborava prekrije nepravdu velikih sila prema herojskoj državi koja je duboko iskrvarila u čast pobjede saveznika u Prvom svjetskom ratu.

Jedan od iskrenih prijatelja Crne Gore je bio i mađarski intelektualac, akademik, univerzitetski profesor dr Jožef Bajza. Priznati stručnjak za južnoslovensko pitanje između dva svjetska rata je poznat crnogorskoj javnosti kao autor kraće studije Crnogorsko pitanje. Dugogodišnje istraživanje koje prezentuje nova knjiga Nenada Stevovića dokazuje da je naučno i publicističko interesovanje Jožefa Bajze za Crnu Goru bilo značajno obilnije i sadržajnije od saznanja koja smo imali do sada.

Ovaj istraživački rad je doprinos daljoj afirmaciji života i djela dr Jožefa Bajze, a samim tim i doprinos jačanju razumijevanja, prijateljstva i saradnje između dvije stare evropske države, Mađarske i Crne Gore, njihovih naroda i kultura. Bilingvalni koncept izdanja omogućiće da se crnogorska i mađarska stručna, naučna i laička javnost upozna sa odnosom prema Crnoj Gori ovog kulturnog i naučnog pregaoca.

„Jožef Bajza i Crna Gora” je osma knjiga Nenada Stevovića koji je za svoje prijedhodno istraživačko djelo „Janko Brajović i Crna Gora” dobio 2018. godine godišnju nagradu časopisa „Komuna” za očuvanje kulturne baštine Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − 5 =