Knjiga „Ukrajinci narod slobode“ predstavljena u NBCG


Knjiga „Ukrajinci narod slobode“ autora Božidara Proročića, predstavljena je večeras u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (NBCG).

Knjige poput najnovijeg Proročićevog rada, koje donose istinu o Ukrajini i ljudima u inostranstvu sada su, prema riječima ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasymenka, više nego potrebne i aktuelne.  

Braneći se od ruske oružane agresije mi Ukrajinci branimo i svoju kulturu, identitet i istoriju. U novoj knjizi Božidara Proročića čitaoci iz Crne Gore i regiona mogu se upoznati sa ključnim momentima i ličnostima iz bogate ukrajinske istorije i na taj način bolje shvatiti sve ono što se sada dešava u Ukrajini i razloge odlučne borbe Ukrajinaca za slobodu i nezavisnost svoje domovine. Siguran sam da su Crnogorcima takve stvari jako bliske i poznate – istakao je Herasymenko.

U knjizi je, prema riječima profesora književnosti Veljka Đukanovića, zastupljeno tridesetak istaknutih ličnosti Ukrajine koji su se, kako ističe, svim svojim bićem zalagali za svoju zemlju, za njenu nezavisnost, slobodu integritet i koji su u najvećem broju dali svoj život za ono što su smatrali najvećim idealom – slobodu svoje zemlje.

U svojoj dugotrajnoj istoriji, koja traje gotovo dvanaest vjekova, sinovi i kćeri Ukrajine su branili i odbranili dostojanstvo i čast svoje otadžbine, poput Spartanaca a možemo reći i Crnogoraca, i gotovo da se ne može naići na narod koji je tako hrabro i požrtvovano branio svoj identitet, kako su to radili Ukrajinci. Bez obzira da li su to bili političari, književnici, naučnici ili obični radnici, svima je na prvom mjestu bila Ukrajina, pa onda porodica ili bilo što drugo – kazao je Đukanović istakavši da je narod koji brani svoju zemlju nepobjediv. 

Knjiga „Ukrajinci narod slobode“, kako objašnjava autor, knjiga je portreta značajnih ukrajinskih ličnosti s početka XIX, XX i početka XXI vijeka, koji su svojim radom zadužili političku, vojnu, kulturnu scenu, od kojih su, kako ističe, mnogi do sada bili nedovoljno predstavljeni, a neki i zaboravljeni.

Sve ličnosti koje su ovdje zastupljene, uz poseban osvrt na one koje su dale svoj doprinos nauci i kulturi, bile su duboko u sjenci „jedinstvenog“ SSSR-a, u čijem sistemu je uspjeh bio predviđen samo za Ruse, dok su svi drugi bili, na direktan ili indirektan način, sklonjeni, marginalizovani, hapšeni, proganjani, od kojih će pojedini skončati svoje živote u ruskim gulazima. Nadam se da će poštovaoci pisane riječi u ovoj knjizi otkriti mnoge nove pojedinosti o ljudima koji žive u ukrajinskom kolektivnom pamćenju, ali i o vremenima koja su obilježili, utisnuvši u njih svoj pečat, jedinstven i neponovljiv, univerzalan ali trajan, kao što su duše hetmana i kozaka koji su ponosno koračali beskrajnim stepama Ukrajine – poručio je Proročić.

Promociju knjige „Ukrajinci narod slobode“  organizovala je Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.


Tekst preuzet: cetinjskilist.com, november 03, 2022.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − 3 =