Književnica Ozana Ramljak dobitnica nagrade „Dragan Radulović“ za roman „Kako je Bluno tražio ljubav“


Žiri za dodjelu književne nagrade „Dragan Radulović“: Dragana Kršenković Brković, predsjednica, Šimo Ešić, Svetlana Kalezić Radonjić, Dušanka Popović, Ana Vitanova Ringačeva – članovi, donio je odluku da ovo vrijedno priznanje dodijeli književnici Ozani Ramljak za knjigu “Kako je Bluno tražio ljubav”, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba. Knjigu je ilustracijama obogatila Ivana Crnošija Galović.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su 33 knjige, od kojih su se posebno izdvojile prvonagrađena, te „Petra je stvarno otišla“ Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i „Izgubljena generacija“ Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba). Veliko interesovanje spisatelja i spisateljica za djecu i mlade, svjedoči o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca Dragana Radulovića.

Nagrađena knjiga „Kako je Bluno tražio ljubav“ je savremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može da izgovori slovo »r«. Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temema – o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i pomjerenim vrijednostima u savremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorka knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom.

Ozana Ramljak je spisateljica, kroatistica i profesorica Sveučilišta “Vern”, na odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju.

Rođena je u Splitu, a studirala u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesorice kroatistike i južnoslovenskih filologija i na kojem je doktorirala na radiodramskom opusu Ivana Slamniga. Radila je kao viša savjetnica za kulturu i prosvjetu u Uredu za etničke i nacionalne zajednice ili manjine u Vladi RH, a potom je na Hrvatskoj radioteleviziji vodila niz emisija u Znanstveno-obrazovnom i Zabavnom programu, te učestvovala u njihovoj pripremi. 

Kao gostujuća profesorica boravila je u Parizu i Istanbulu, učestvovala na brojnim naučnim i stručnim međunarodnim konferencijama, a bila je i organizatorka izvjesnog  broja. Objavila je brojne naučne i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorka je i šest knjiga za djecu, koje je objavila u saradnji s ilustratorkom Ivanom Crnošijom Galović (Zgodne nezgode, 2004; Kvartet u F-duru, 2007; Očaranosti, priče u stihu, 2010; Paučinasta priča, 2013; Uskrsno jutro, stihovana priča o snovima, 2013; Što će biti kad odraste, slikovnica, 2017; Kad bi šuma bila grad, slikovnica 2021).

Dobitnica je književne nagrade Hrvatskog društva književnika za najbolju slikovnicu u 2017. i druge nagrade na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu “Mali Marulić” (2020).

Priznanje će Ramljakovoj biti uručeno u petak, 26. aprila, u okviru svečanog programa manifestacije “Dani Dragana Radulovića”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 15 =