Kolašin – Etno-kamp, istraživačka stanica posvećena tradicionalnim plesovima (narodnim igrama) i muzici


U Kolašinu je od 1. do 7. avgusta 2021. godine, održan sedmi Etno-kamp, istraživačka stanica posvećena tradicionalnim plesovima (narodnim igrama) i muzici. To je prvo studijsko međunarodno istraživanje nematerijalnog nasljeđa koje se održava u Crnoj Gori. Kamp je okupio preko 40 učesnika, od čega je petnaestoro bilo sa obrazovnih smjerova iz regiona, dok su ostali polaznici bili članovi KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina i zainteresovani građani. Pored pomenutog KUD-a, organizator kampa je i JU Centar za kulturu Kolašin. Najveću finansijsku podršku ove godine dala je Opština Kolašin i tako spriječila prekid kontinuiteta kampa usled poništenja konkursa Resora kulture kojima je kamp do sada sufinansiran. Takođe, aktivnosti je u značajnoj mjeri pomoglo i NVU CIRTIP. Mentorka kampa bila je dr etnomuzikologije Zlata Marjanović, a rukovodilac Davor Sedlarević, specijalista vaspitač za tradicionalne igre. Predavači i stručni saradnici bili su spec. Igor Popov, prof. Predrag Šušić, Jovana Bulatović, te studenti Univerziteta u Štipu Simona Kitanovska i Jane Spasov.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine nijesu realizovana terenska istraživanja i intervjuisanja kazivača, ali je s druge strane program obogaćen brojnim promocijama knjiga, izložbama, besplatnim radionicama igre i pjesme i javnim časom na gradskom trgu.

Kamp je otvorila Nataša Šuković, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Kolašin, nakon čega je uslijedila izložba „Ćemer – nasljeđe i ponos Crnogorke“ (Muzeji i galerije Budve) autora Gorana Bubanje i Ljubice Miličić,. Promovisana je knjiga Mija Maroša „Zapisana Crna Gora“ i uručen mu je „Raskovnik“ – priznanje za doprinos očuvanju kolašinskog nematerijalnog nasljeđa. Jovana Bulatović održala je radionice veza na crnogorskoj svitnoj nošnji, a Predrag Šušić prikazao je svoju prvu knjigu „Da nam kolo ne zastane – Tradicionalne igre i plesovi Boke Kotorske u društvu i kulturi od XIX do XXI vijeka. Tamara Garović predstavila je diplomski rad “Etno-kamp Kolašin 2019: prvo kampersko i terensko iskustvo” nastavljajući tradiciju pisanja naučnih radova sa tematikom posvećenom kolašinskoj laboratoriji plesa i muzike. Jedinstvena monografija „Živa lokalna tradicija“ u koautorstvu Davora Sedlarevića, Ljiljane Gvrilović, Zlate Marjanović i Dušana Medina evidentirala je očuvane elemente nasljeđa Paštrovića, Starog grada Budve i kolašinskog kraja. Igor Popov govorio je o iskustvima tokom dvadeset godina postojanja kikindskog Etno-kampa, a Simona Kitanovska i Jane Spasov su, pored makedonskih igara, prikazali i djevojačku nošnju oblasti Sredorek Žegligovo i Slavište.

Kamp je zaključen javnim časom polaznika „Trk na trg – Oj-ha u Kolašinu“ gdje je izveden dio naučenih igara i pjesama, a održana su i već tradicionalna takmičenja u igranju po crnogorski, pjevanju muzičke fraze bez uzimanja vazduha i uzvikivanju „Oj-ha“. Ski centar „Kolašin 1600“ podržao je organizaciju izleta kampera i vožnju žičarom, a oni su se odužili snimanjem tradicionalnih melodija i igara na Bjelasici koje se promovišu na društvenim mrežama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + 18 =