Kolašin – Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej


Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej održaće se u periodu 6-23.avgusta 2022. u Kolašinu i u pitanju je osmo njegovo izdanje koje će nositi parolu „U kraju“ kojom želimo asocijativno da pružimo podršku Ukrajini. Vrlo bogat pozorišni program dolazi sa selekcijom od dvadeset predstava iz Crne Gore, BIH, Srbije, Hrvatske, Slovačke, Poljske i Litvanije, od kojih su četiri predstave namijenjene najmlađim gledaocima.

Kroz festival biće zastupljena skoro kompletna nezavisna pozorišna produkcija iz države, kojoj generalno fali prostora u Crnoj Gori, ali i razumijevanja i sredstava, tako da će osim Korifej teatra nastupiti i Teatar mladih i Dramski studio Prazan prostor, kao i dvije predstave, „Atomsko cvijeće“ i „Golf 4“ koje su rađene gerilski, bez bilo kakvog produkcijskog predznaka, a koje su stvarale naše mlade glumice Jelena Đukić, Maja Stojanović, Anđelija Rondović, Marija Đurić i Maša Labudović.

Napominjemo da će predstave biti izvođene i u posebnim ambijentima, što na Trgu boraca, što na drugim lokacijama u gradu, kao što su plato Spomen doma u ulici Buda Tomovića, zgrada stare osnovne škole, kao i u Centru za kulturu Kolašin.

Takođe, predviđena su i dva prateća programa, promocija zbirke poezije „Režanje nesanice“ Nikole Šćepanovića, kao i izložba fotografija „Čovjek na istoku“ Hadisa Medenčevića, autora iz Češke.

Otvaranje festivala će biti upriličeno na Biogradskoj gori, u prostoru Nacionalnog parka, a Opština Kolašin obezbijediće besplatan prevoz za zainteresovane građane i posjetioce. U ambijentu prašume biće izvedena diplomska predstava studenata FDU Cetinje, „Hasanaginica“ nastala po kultnom tekstu Ljubomira Simovića. Tokom festivala FDU će izvesti četiri ispitne predstave u kojima igraju studenti glume, u klasama red. prof. Branimira Popovića i vanr. prof. Dubravke Drakić.

Uslijediće svakodnevno po jedan ili dva programa, od kojih izdvajamo predstavu iz Hrvatske „Tesla – prilagođavanje anđela“ u kojoj igra naš Momčilo Otašević, zatim autorski projekat popularnog crnogorskog glumca Slavka Kalezića „Soulfood“, monodramu glumice Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Marije Medenice „Neodustajanje“, zatim predstave Puls teatra iz Lazarevca „Kao da ne bismo“, udruženja iz Hrvatske Loft i Clou sa predstavom „Legitimacije“, slovački teatar Thalia izvešće predstavu „Cogito ergo sum“, i tako dalje.

Festival finansira Opština Kolašin, a očekujemo da će ga kao i prethodnih godina sufinansirati Ministarstvo kulture preko konkursa Razvoj kulture na Sjeveru, čiju odluku već odavno čekamo. Sve aktivnosti festivala, organizaciju, selekciju, umjetničko rukovođenje i kompletnu logistiku sprovodi NVO „Korifej teatar“. Festival se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Kolašin, a podršku smo ovog puta dobili i od Turističke organizacije Kolašin i firme Avala resort.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + four =