Kolašinske igre kao dio evropske baštine


Dani evropske baštine obilježeni su na kolašinskom Trgu borca uz učešće rekreativaca svih uzrasnih dobi koji su imali priliku da nauče nekoliko tradicionalnih igara iz Crne Gore i regiona. Moto ovogodišnjih Dana bio je „Živo nasljeđe“, a KUD „Mijat Mašković“, JU Centar za kulturu Kolašin i NVU CIRTIP u skladu sa tematikom odlučili su da sugrađanima omoguće osnovnu edukaciju iz oblasti tradicionalnih plesova sa fokusom na Nematerijalno kulturno dobro „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“. Simbolično nazvan prema šaljivim stihovima koji su nekad pratili igranje po crnogorski „Otkud pravo sad imaju / oženjeni da igraju?“događaj je imao za cilj razbijanje prerasuda o tome da osobe koje uđu u zrelije godine ne mogu više da se bave plesno-muzičkim aktivnostima. Radionice su se pokazale kao veoma inspirativne, te su njima prisustvovali i oženjeni i udati, ali i djeca, osnovci, studenti i turisti. Polaznici šarolikih profesija preko dva sata učili su igranje po crnogorski, maglicu i trusukoji su zaštićeni kao kulturno dobro u Crnoj Gori, ali i razne tradiconalne plesove iz regiona popularne na zabavima i repertoarima KUD-ova.

Obrađivani si osnovni igrački motivi, tzv. „plesna azbuka“, zatim je bilo riječi o istorijatu i najčešćim prilikama za igru u prošlosti, pravilima ponašanja u kolu i van njega, kao i greškama koje se često susreću u našim ansamblima i pogrešno prikazuju kao stara – naslijeđena tradicija.

Najmlađa polaznica imala je 5 godina, a najstariji preko 70. Svako je igrao u okviru svojih mogućnosti, a mnogi su izrazili želju za što češćim manifetacijama ovog tipa.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a radionice su po najsavremenijim plesnim metodama vodili specijalista Davor Sedlarević i student smjera za tradicionalne igre u Kikindi Jovan Miladinović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 4 =