Koncert AJS kvarteta 7.aprila u KIC-u


Džez sastav Albanian Jazz Society Quartet (AJS Quartet) gostovaće u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2021”, u srijedu, 7. aprila, u velikoj sali KIC-a, sa početkom u 17 sati. Čine ga ugledni muzičari iz Tirane: pijanista i kompozitor Gent Rushi (Gent Ruši), saksofonista i flautista Ermal Rodi, Bubnjar Emiljan Dhimo (Emiljan Dimo) i kontrabasista Roni Gjura.

              Kvartet AJS je jedan od najpopularnijih džez sastava u Albaniji. Muzičari koji ga čine sviraju zajedno već deset godina. Udružene ideje i iskustva ovih umjetnika čine njihovu muziku i nastupe veoma zanimljivim i originalnim. Njihova muzika se sastoji od širokog spektra isprepletenih stilova, a svaki od muzičara-instrumentalista donosi specifične boje savremenog balkanskog džeza. Na svakom koncertu kvarteta AJS osjeća se snažna energija koju publici prenosi kroz svoje temperamentno i virtuozno muzičko izvođenje i doprinosi kompletnom umjetničkom utisku.

              U sklopu benda ili kao pojedinci, muzičari kvarteta AJS održali su brojne koncerate, kako u Albaniji tako i na mnogim džez događajima širom svijeta; između ostalih vrijedi pomenuti njihove turneje na festivalima u Kini i Evropi i koncerte na umjetničkom festivalu “Tianchang” u Pekingu, Festivalu “Džez u Albaniji” na kojem su nastupili više puta, džez festivalu “Roccella” u Italiji i Petrovac Jazz Festival u Crnoj Gori.

               Kvartet AJS je osnovao prvo udruženje albanskih džez muzičara. Oni svake godine organizuju događaj „Balkan Jazz ShowCase“ gdje učestvuju muzičari sa Balkana, i šire. Ovi muzičari daju veoma dragocjen doprinos džezu u Albaniji, baveći se takođe i pedagoškim radom na Univerzitetu umjetnosti u Tirani. Kroz navedene djelatnosti oni pružaju podršku mladim muzičarima u školi i tokom vanškolskih aktivnosti, uključujući ih u svoje muzičke projekte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − three =