Koncert ansambala Crnogorskog simfonijskog orkestra


U poneđeljak, 21. decembra 2020. godine, sa početkom u 19 časova, biće održan koncert ansambala Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će se prenositi uživo putem online platformi Muzičkog centra Crne Gore (Facebook i YouTube). Pod rukovodstvom Ivana Josipa Skendera, hrvatskog dirigenta, kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu biće izvedena tri djela: „Holbergova svita“ op. 40Edvarda Griga,  „Serenada za duvače, violončelo i kontrabas“ Antonjina Dvoržaka i  „Končerto in Es – Damberton Ouks“, 8.v.38 Igora Stravinskog. 

Linkovi:

Facebook

Muzički centar Crne Gore / Montenegrin Music Center

https://www.facebook.com/Muzi%C4%8Dki-centar-Crne-Gore-Montenegrin-Music-Center-837524129644311

YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCVl3CJL6SHm6OopEiyXgSIg


Kompozitor i dirigent Ivan Josip Skender (Varaždin, 1981) svestrani je muzičar sa širokim spektrom djelovanja. Studije kompozicije upisao je 1997. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Željka Brkanovića i to kao najmlađi student kompozicije u istoriji ove ustanove. Od 1999. godine paralelno pohađa i studije dirigovanja u klasi Vjekoslava Šuteja. Od 2010. do 2012. školovao se u Beču u klasi Uroša Lajovica na postdiplomskim studijama orkestarskog dirigovanja. Njegov opus čine brojna solistička i kamerna djela, horske i orkestarske kompozicije, mjuzikli, opera i muzika za pozorišne predstave. Kao dirigent sarađivao je sa brojnim hrvatskim i inostranim ansamblima, a pod njegovim vođstvom Akademski hor Palma osvojio je brojne nagrade u Hrvatskoj i inostranstvu. U svojoj dirigentskoj karijeri posebno je posvećen izvođenju djela savremenih hrvatskih autora, a 2012. godine članovi ansambla za savremenu muziku Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta. Od 2005. do 2019. bio je zaposlen u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao horovođa i dirigent. U  sezoni 2013/2014. bio je vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere HNK. Od 2009. godine asistent je Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2019. u ovoj ustanovi stalno je zaposlen kao docent na Katedri za dirigovanje, udaraljke i harfu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad, a njegova djela izvođena su u gotovo svim zemljama Evrope, te u SAD-u, Kanadi i Meksiku.


CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Na gotovo tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Francuska, Makedonija) izveli su najznačajnija djela simfonijskog žanra, kao i velika vokalno-isntrumentalna djela poput Simfonije br. 9 Ludviga van Betovena i Rekvijema Đuzepea Verdija. Sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski i Stefan Milenković. Crnogorski simfonijski orkestar je glavna okosnica muzičkog života u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih generatora razvoja crnogorske kulture.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + one =