Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće u petak, 4. marta, sa početkom u 20 sati na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore.

Pod upravom francuskog dirigenta crnogorskog porijekla, istaknutog umjetnika Marka Korovića biće izvedene kompozicije autora: Henrija Litolfa – “Maksimilijan Robespjer”, uvertira, Kamija Sen-Sansa – “Ples mrtvih”, simfonijska poema, Jana Sibelijusa – “Finlandia”, simfonijska poema i “Per Gint” svite br. 1 i br. 2, Edvarda Griga.

Sa dirigentom, koji je završio horsko i orkestarsko dirigovanje na Sorboni i koji predvodi brojne orkestre i horove širom Evrope Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti peti put.

MARK KOROVIĆ (1987) je završio horsko i orkestarsko dirigovanje na Sorboni u Parizu. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Parizu, višu diplomu horskog dirigovanja grada Pariza i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi.

Angažovan je kao dirigent Hora Francuskog radija i kamernog hora Accentus od 2014. godine. Priređuje a capella koncerte sa Horskom  zajednicom Madrida (Coro de la comunidad de Madrid),  Hrvatskim radijskim horom.

Godine 2011. postao je najmlađi gostujući dirigent kamernog orkestra Končerto Keln sa kojim je nastupao u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj. Nastupao je sa Berlinskom sinfonietom, Grenland Simfonijskim orkestrom (Norveška), Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Haga… Sarađivao je sa istaknutim umjetnicima: Gustavom Dudamelom, Danijelom Gati, Tomasom Zehetmerom, Sajmonom Ratl, Filipom Džordanom…Nastupao je na brojnim festivalima, neki od njih su: Mozartvohe u Salzburgu, Muzički susreti Evian, Festival Radija Francuske u Monpeljeu, Mocart u Njujorku i dr. 

OD 2018. je dirigent Švedskog radijskog hora, od januara 2022, glavni drigent Pariškog orekstra.

Mark Korović angažovan je kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu i priređuje brojne masterklase širom Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − five =