Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, na kojem će se pod dirigentskom upravom Ivana Josipa Skendera predstaviti kao solista hornista Nikola Ćirić, održaće se u petak, 7. juna, na Velikoj sceni MCCG, sa početkom u 20 sati.

Program: 

– Feliks Mendelson: “Athalie” op. 74, uvertira;

– Reinhold Glier: Koncert za hornu i orkestar u B- duru;

– Feliks Mendelson: Simfonija br. 5 u D- duru “Reformatorska”.

Cijena karte je 10e, dok je za đake i penzionere 7e. 

Biletarnica je otvorena radnim danima od 9 do 15 sati, a za rezervacije i informacije možete pozvati 068 004 900.

 / NIKOLA ĆIRIĆ (Niš, 1992), jedan je od vodećih hornista svoje generacije. Osnovne i postdiplomske studije je završio kod profesora Nenada Vasića i Radovana Vlatkovića. Nastupao je u više od 25 zemalja Evrope, Južne Amerike i Azije, u salama poput NCPA u Pekingu, Grand Teatar, u Šangaju, Elbphilharmonie u Hamburgu, Čajkovski dvorani u Moskvi, i dvorani Marinskog teatra u Sankt Peterburgu.

Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Paragvaja, Simfonijskim orkestrom iz Harbina (Kina), Orkestrom Musica Sacra Buenos Aires (Argentina), festival- skim orkestrom Siberian Horn Days (Rusija), i kamernim orkestrima poput orkestra Šlezinger i festivalskog orkestra BUNT (Srbija).

Kao gostujući solo hornista Nikola je sarađivao sa orkestrima iz Evrope, Azije i Južne Amerike, i sa skoro svim srpskim orkestrima. Nastupao je sa istaknutim dirigentima i umjetnicima kao što su Zubin Mehta, Krzysztof Penderecki, Neeme Järvi, Mihail Jurovski, Stiven Iserlis, Denis Matsuev, Jurij Bashmet, dok je kao kamerni muzičar sarađivao sa umjetnicima kao što su Radovan Vlatković, Matijas Racz, Pascal Moragues, Hansjörg Schellenberger.

Nastupao je na mnogim festivalima i držao više majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu. Od 2015. godine se nalazi na poziciji solo hor- niste orkestra Beogradske filharmonije, kao i prvi hornista i stalni spoljni saradnik ostalih orkestara u Srbiji. Tokom sezone 2019/2020 djelovao je kao strani ekspert na Kineskom muzičkom konzervatori- jumu u Pekingu, i solo horna Orchestra Academia China. Dobitnik je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za odlična dostignuća u umjet- nosti u 2015. godini.

Od oktobra 2023. radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju stručnog saradnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − one =