Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra “Dark dreams”


Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra “Dark dreams”, na kojem će se opet predstaviti crnogorskoj publici pijanista Žan Pol Gasparijan, a sve pod upravom maestra Marka Korovića, održaće se u petak, 10. maja, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom u 20 sati.

Program: 
– Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br.3 u d-molu; 
– Moris Ravel: Pavana za umrlu infantkinju;
– Kurt Vajl: Symphonic Nocturne from Lady in the Dark.

Cijena karte je 10e, dok je za đake i penzionere 7e.

Žan-Pol Gasparian rođen u Parizu (1995. godine) u porodici muzičara. Počeo je da svira klavir sa šest godina. Završio je Regionalni konzervatorijum u Parizu 2009. godine, u klasi Olivije Gardona. U četrnaestoj godini, kao najmlađi kandidat, primljen je na Nacionalni konzervatorijum u Parizu, u klasi Žaka Ruvijea, a diplomirao je i završio master studije u klasi Mišela Berofa.

Redovno se usavršava kod istaknutih pedagoga: Tatjane Zelikman, Pavela Gililova, Klausa Helviga, Vere Gornostajeve, Eliso Virsaladze.

Pobjednik je prestižnog Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu (Njemačka), Međunarodnog takmičenja “Jose Iturbi” (Španija), GPIPL u Lionu (Francuska); laureat Fondacije „G. Cifra” (oktobar, 2014. godine), dobitnik nagrade „Yamaha Europa“ za najbolje izvođenje savremenog djela na konkursu u Valensiji (Španija), laureat “Rhine Gold” fondacije…Žan-Pol Gasparian nominovan je za “French Victories de la musique classique 2021” u kategoriji Revelation soloist.

Nastupao je sa: Bremenskom filharmonijom, Regionalnim orkestrom Normandije, Londonskim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Valensije, Orkestrom RTS-a, Orkestrom Ruanske opere, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Kanskim simfonijskim orkestrom, Državnim orkestrom Francuske, Robert Šuman filharmonijom, Kanskim simfonisjkim orkestrom , Orkestrom Avinjona,..

Ostvario je snimke za: Francuski muzički radio, radio Bremen, Tel Aviv, Radio Salzburg, Radio Classic, Holandski radio, TV France 2, a njegov recital emitovan je na medici.tv. Njegov prvi CD je izašao u produkciji Radio Bremena.

Među najvažnijim događajima sezone 2022/23: francuska premijera Koncerta H. Šora “Ruin and Memori” sa Filharmonijskim orkestrom francuskog radija, nastup sa Nirnbergškim simfonisjkim orkestrom, orkestrom Kelna, kao i solo resitali u Francuskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Italiji.

U septembru 2022.godine potpisao je ekskluzivni ugovor za Naïve label izdavačku kuću. Snimak sa djelima Debisija će biti relaziovan u proljeće 2023. godine.

Žan-Pol Gasparian je je rezidencijalni umjetnik “Fondation Sunger-Polignac” od 2016. godine podržan od strane Safran I ADFAMI fondacije za muziku. Od 2017. godine je Stenvej umjetnik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 1 =