Koncert gudačkog kvarteta “Gosl”  ispraćen ovacijama


Cjelovečernji koncert na kojem se gudački kvartet “Gosl” predstavio podgoričkoj publici sinoć je u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” okupio mnogobrojnu publiku. Prisutni su uživali u izražajnim interpretacijama i energičnosti četiri mlada talentovana muzičara koji su pokazali svu ljepotu kamerne muzike. Zadovoljstvo zbog izuzetne atmosfere u kojoj je protekao nastup i povratne reakcije publike izrazila je muzička urednica u KIC-u, Maja Popović.

“Radujem se što je koncert protekao u divnoj atmosferi, bio je vrlo uzbudljiv program sa uzbudljivim interpretacijama gudačkog kvarteta Gosl. Ovaj ansambl je osnovan u krilu našeg projekta “Ljetnji kamp za kamernu muziku”, koji se ove godine održao po 12. put. Mladi muzičari koji čine ovaj ansambl su godinama na našem kampu, oni su se našli i povezali muzički i prijateljski. Mislim da je ovo jedan dobar ansambl koji ima svoju budućnost. U to smo se uvjerili večeras,” kazala je Popović.

Sastav je oformljen prošle godine na Ljetnjem kampu za kamernu muziku, a čine ga violinisti Luka Perazić, Viktor Huter, violista Petar Obradović i violončelista Sari Šaćiri. Violinista Huter otkriva kako je izgledao proces od osnivanja ovog kvarteta, pa do uspješnog premijernog koncerta u KIC-u.

“Što se tiče našeg osnivanja, na neki način je za to najviše zaslužna urednica Maja Popović, zbog Ljetnjeg kampa za kamernu muziku koji se održava svake godine na Ivanovim Koritima gdje smo prošle godine po prvi put nastupali kao ansambl u okviru završnih koncerata kampa, te smo odlučili da kvartet ostane i da nastavimo da sviramo koncerte. Dogovorili smo prije nekih tri mjeseca da izaberemo program, ponovo smo se spremali na Ljetnjem kampu sa Dmitrijem Prokofvjevim i Sretenom Krstićem. Za program smo izabrali lijepu muziku, dosta atraktivnu i efektnu. Ovo su stvari koje mi volimo da sviramo, a činilo nam se da će biti i osvježenje za publiku,” ispričao je perspektivni muzičar.

Na sinoćnjem programu kamernog ansambla bila su dva gudačka kvarteta: Feliksa Mendelsona (br.6, op.80) i Dmitrija Šostakoviča (br.9, op.117), a talentovana četvorka je svojom interpretacijom impresionirala podgoričku publiku.

“Na preporuku našeg violiniste Luke Perazića, smo izabrali Šostakovičev kvartet i nakon toga smo tražili djelo koje bi se uklapalo uz njega, senzibilitetom i energijom. Poslije smo saznali da oba komada dijele tu zanimljivu činjenicu da su oba pisana za žene. Nama su lično dosta dobro legli, jer smo puni energije i željni da uvijek nešto dokažemo i da se istaknemo,” ispričao je violončelista Sari Šaćiri.

Kako bi se šira javnost zainteresovala za ovako kvalitetnu muziku i čula za talentovane mlade ljude koji je u neposrednoj blizini virtuozno izvode potrebno je da se više uključe mediji, te da se snimci koncerata učine pristupačnijima i dostupnijima, dodaje Šaćiri.

Značajna podrška na putu do šire publike i veće vidljivosti mladih talenata kojih ne manjka u našoj zemlji jeste institucionalna podrška kakvu KIC Budo Tomović kontinuirano pruža kroz različitie programe i inicijative.

“Tokom cijele moje mlade karijere KIC me je pratio i podržavao. Stvarno sam zahvalan Maji Popović i cijeloj instituciji što su mi dali priliku da sviram koncerte, kada niko drugi nije. Rade to za toliko mladih umjetnika, te mislim da je to stub razvoja muzičke kulture i svih nas kao muzičara,” kazao je violinista Luka Perazić.

Zahvalnost za dobru saradnju KIC-a sa mladima izrazio je i iskusni violista Petar Obradović koji trenutno radi u Crnogorskom sinmfonijskom orkestru.

“Dobili smo privilegiju da otvorimo muzičku sezonu u KIC-u ove godine. Sve je bilo lijepo, a puna sala je posebna inspiracija za nas kada se nađemo na sceni. Nadamo se da ćemo kao ansambl moći da se održimo, iako imamo različite profesionalne dinamike. Povezani smo tim senzibilitetom i Podgoricom gdje smo svi muzički i ljudski stasali, ali i KIC-om koji uvijek ima sluha posebno za mlade umjetnike,” ispričao je Obradović.

Luka Perazić ove godine završava osnovne studije u Londonu, Sari Šaćiri pohađa osnovne studije violončela u Roterdamu, Viktor Huter planira da nastavi master studije na Cetinju, dok Petar svoju uspješnu karijeru gradi u Crnoj Gori, ali se svi podjednako raduju ponovnom okupljanju i prilici da pred domaćom publikom sviraju nešto novo. Imajući u vidu sjajnu atmosferu i energičan performans koji su sinoć priredili, publika će sa nestrpljenjem dočekati novi nastup Gosl kvarteta.

Kako bi domaća publika nastavila sa uživanjem u kvalitetnoj muzici, te kako bi pokazali da klasična muzika može biti pristupačna za širu javnost, KIC se potrudio da i ove sezone organizuje mnoštvo atraktivnih koncerata i kulturnih dešavanja.

“Nakon ovog koncerta imaćemo jedno gostovanje, koje organizujemo sa Ambasadom Rumunije u Crnoj Gori. Riječ je o pijanisti Aimo Pagin, koji je francusko-rumunskog porijekla. On će se prvi put u Podgorici predstaviti 29. septembra na velikoj sceni KIC-a i čućemo njegovo izvođenje uglavnom romantičarskog repertoara. Za oktobar pripremamo dva koncerta u okviru našeg poznatog koncertnog ciklusa “Mladi talenti”, gdje ćemo predstaviti violinistu Milutina Radulovića i violončelistu Andreja Čivša Zakrajšeka,” najavila je muzička urednica u KIC-u “Budo Tomović”, Maja Popović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + sixteen =