Koncert klavirskog trija “Iskra”


Klavirski trio “Iskra“ koji čine mladi crnogorski muzičari pijanistkinja Miljana Nikolić, violončelistkinja Teodora Uskoković i violinista Dušan Obrenović održaće koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” u četvrtak, 27.oktobra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Na programu koncerta su klavirska trija Bedžiha Smetane (op.15), Sergeja Rahmanjinova (br. 1) i stav “Ljeto” iz ciklusa “Godišnja doba u Buenos Airesu” Astora Pjacole,u aranžmanu Hozea Bragata.

Troje mladih muzičara su nakon školovanja u srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici, studirali na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, gdje su diplomirali i magistrirali. Ovog ljeta učestvovali su na 11. Ljetnjem kampu za kamernu muziku u organizaciji KIC “Budo Tomović”, kao i na revijalnom završnom koncertu u Podgorici.

Više o članovima trija “Iskra”:

Violinista Dušan Obrenović je završio srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi profesora Marka Simovića. Školovanje je nastavio na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu gdje je diplomirao i magistrirao u klasi profesora Miroslava Pavlovića. Početkom ove godine, upisao je doktorske studije na istoj akademiji u klasi prof. Mihala Budinskog.

Učestvovao je na takmičenjima „Pjetër Gaci” u Skadru, Festival gudača „Zlatne stepenice” u Valjevu, zatim na nekoliko izdanja Muzičkog festivala mladih Crne Gore, u Herceg Novom i Podgorici, gdje je osvajao prve i druge nagrade. U periodu od 2013. do 2016. godine, bio je polaznik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku u okviru kojeg je svirao i u orkestru i sarađivao sa dirigentima Elizabetom Atl (Elisabeth Attl), Tomasom Postom (Thomas Posth) i Žan-Mišel Despenom (Jean-Michel Despin).

Pohađao je seminare kod istaknutih violinista kao što su: Vili Ferdinandi, Vujadin Krivokapić, Benjamin Ziervogel, Sàndor Galgoczi i dr. Tokom studija je učestvovao na festivalima u Srbiji NOMUS i SOMUS. Imao je priliku da sarađuje sa svjetski priznatim umjetnicima kao što su Stefan Milenković, Pacho Flores, Kemal Gekić, Irena Josifoska, Diana Adamyan, Dmitrii Prokofiev i dr.

Od jula 2021. godine je zaposlen na Muzičkoj akademiji na Cetinju, kao saradnik u nastavi za oblast Izvođačke umjetnosti, predmet Orkestar sa poznavanjem orkestarske literature.

Tokom 2019. godine, nastupao je sa pijanistkinjom Miljanom Nikolić u Nikšiću, sa violinistkinjom Minom Dinić u Novom Sadu i u okviru klavirskog tria „Eroica” na Cetinju. Učestvovao je u projektima Simfonijskog orkestra mladih „El Sistema” u Beogradu (2018), festivalskog orkestra Kotor Arta (2018-2021), Crnogorskog orkestra mladih (2018-2022) i Crnogorskog simfonijskog orkestra (2021/2022). Kao koncertmajstor je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore u Muzičkom centru u Podgorici i sa Omladinskim orkestrom zapadnog Balkana n Novom Sadu (2022).

Pijanistkinja Miljana Nikolić, pohađala je Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici u klasi Dragice Perović. Dobitnica je nagrade Luča i proglašena je đakom generacije. Kao predstavnica ove škole, dva puta je učestvovala na pijanističkom festivalu u Parizu “Weekend du clavier contemporain” u organizaciji konzervatorijuma “Frederk Šopen”, koji promoviše djela savremenih francuskih i svjetskih autora. Školovanje je nastavila na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović, gdje je diplomirala. Trenutno pohađa master studije.

Dobitnica je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima u kategorijama za solo klavir i kamernu muziku. Učestvovala je na muzičkom festivalu u švedskom gradu Jarna, gdje je svirala na brojnim majstorskim kursevima i koncertima, kao solista i u kamernom sastavu. Više puta je svirala na festivalu “A fest” u Novom Sadu, kao i na brojnim koncertima u organizaciji Akademije umjetnosti. Svoj prvi solistički koncert je održala 2016. godine, u Nikšiću uz pomoć organizacije “Podrška kulturi Nikšića”, a zatim i sa kolegom violinistom Dušanom Obrenovićem (2019). Učestvovala je na brojnim seminarima poznatih pijanista i pedagoga među kojima su: Boris Kraljević,  Aleksandar Serdar, Tatjana Prelević, Vedrana Kovač, Vladimir Bočkarjov, Leichtfried Horst i Kalman Drafi. Od 2020.godine članica je udruženja “Visoko C” koje izvodi dječije opere u školama, vrtićima i kulturnim centrima sa ciljem da se djeca upoznaju sa klasičnom muzikom na interesantan način.

Zaposlena je u svojstvu saradnika u nastavi za predmet Klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Violončelistkinja Teodora Uskoković je svoje srednje muzičko obrazovnje kompletirala u rodnoj Podgorici; u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” učila je teoretski smjer, a u Muzičkoj školi “Andre Navara” violončelo, u klasi Jovane Timotijević i Bogdana Asanovića. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi “Margareten” u Beču,  u klasi prof. Georga Baiča i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marka Miletića. Od 2014. do 2016. godine učestvovala je na Ljetnjem kampu za kamernu muziku  na Ivanovim koritima, gdje je usavršavala sviranje u orkestru koje su vodili evropski dirigenti Elizabet Atl, Tomas Post i Žan-Mišel Despen.

Dobitnica je Prve nagrade na takmičenjima  “Zlatna lira” u Podgorici i “Zlatne stepenice” u Valjevu i “Davorin Jenko” u Beogradu. Prvi solistički koncert održala je u Novom Sadu 2018. godine. Učestvovala je na manifestaciji Podgoričko kulturno ljeto.

Kroz razne projekte ostvarila je saradnju sa priznatim umjetnicima kao što su: Elina Garanča, Stefan Milenković, Irena Josifoska, Aleksandra Šuklar, Srboljub Dinić i Premil Petrović. Članica je mnogih domaćih i međunarodnih orkestara: Western Balkans Youth Orchestra, Akademski orkestar u Novom Sadu i festivalski orkestar Kotor Art. Posljednje dvije sezone svirala je u novosadskom akademskom orkestru na festivalima “Nomus” (vođa sekcije violončela) i “A fest” kao i u Crnogorskom simfonijskom orkestru, Filharmoniji mladih “Borislav Pašćan”, “Crnogorskom orkestru mladih” i orkestru “El Sistema”. Sarađivala je sa Gudačkom reprezentacijom mladih izvođača koju predvodi Stefan Milenković, Operom srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, gudačkim orkestrom Roberta Lakatoša i Zrenjaninskim kamernim orkestrom i filharmonijom.

Članica je udruženja “Nove zvezde klasične muzike” sa sjedištem u Beogradu. Trenutno pohađa master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =