Koncert Miloša Karadaglića i Avi Avitala u utorak, 16. avgusta na Ljetopisu / Koncert akademskog hora “Collegium musicum” u srijedu, 17. avgusta


Koncert svjetski priznatog crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića i mandoliniste Avi Avitala biće održan večeras na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, od 21h, a u srijedu 17. avgusta je koncert beogradskog akademskog hora “Collegium musicum”


„Tragovi iz sazvežđa Regula“ u čast Darinke Matić Marović pred barskom publikom


Bar, 16. avgust 2022. godine

– Beogradski akademski hor „Collegium musicum“, pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, nastupiće u srijedu, 17. avgusta na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, sa početkom u 21h.

Barskoj publici će se predstaviti projektom „Tragovi iz sazvežđa Regula“ kojim odaju počast svom osnivaču i dirigentu, mentoru i prijatelju, profesorki Darinki Matić Marović. Na programu koncerta su kompozicije koje je Matić Marović najviše voljela i izvodila. Darinka Matić Marović bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umetnosti u Beogradu i prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Koncert jednog od najemnintnijih horova u Srbiji, sa tradicijom dugom više od 50 godina, realizuje se u okviru muzičkog programa 35. Barskog ljetopisa, a u saradnji sa Međunarodnim festivalom KotorArt.

Akademski hor „Collegium musicum“ osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, a od tada do danas njih oko 500 bile su članice ovog ansambla. Hor je do sada održao više od 3000 koncerata šriom Srbije i svijeta i učestvovao je u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu, kao i u projektima izvođenja većeg broja vokalno-instrumentalnih djela sarađujući sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom itd.

Repertoar hora obuhvata djela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva, a visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela.

Ulaz na koncert u okviru Barskog ljetopisa je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + thirteen =