Koncert pijaniste Vladimira Domazetovića završni koncert Barskog ljetopisa

 

 

 

Bar, 14. avgust 2017. godine

Koncert barskog pijaniste, ujedno i selektora muzičkog programa Barskog ljetopisa, Vladimira Domazetovića, otkazan je usljed opravdanih razloga, pa će umjesto u utorak 15. avgusta kada je prvobitno planiran, biti održan u petak 18. avgusta. 

Završni koncert 30. jubilarnog Barskog ljetopisa biće koncert barskog pijaniste, ujedno i selektora muzičkog programa Festivala, Vladimira Domazetovića. On će nastupiti u sali Dvorca kralja Nikole u utorak, 15. avgusta kada će izvesti djela kompozitora koji čine sam vrh klasičnog muzičkog stvaralaštva, kao što su: Betoven, Šopen, Šuman, Rahmanjinov, Šuman. Početak koncerta zakazan je za 22h.

Vladimir Domazetović je rođen  u Baru 1976. godine. Po sticanju osnovnog muzičkog obrazovanja, školovanje je nastavio u klasi profesora Slave Gabrijelova kod kojeg je, prema sopstvenim riječima, stekao najznačajnija iskustva i znanja o klavirskoj interpretaciji. U šesnaestoj godini, kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore, upisao se na Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je i magistrirao na cetinjskoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora V. Bočkarjova, dok je specijalističke studije završio u Parizu na Visokoj školi Alfred Cortot u klasi profesora Marijana Ribickog, gdje je stekao diplomu pijaniste – izvođača. Laureat je brojnih republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu (1992), čime je, kao šesnaestogodišnjak, ušao u krug najuspješnijih mladih pijanista bivše SFRJ. Dobio je i drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Rimu (1993), a bio je i finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Nastupao je više puta na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar – Budva, Espressivo, Dani muzike, Montenegro Music Festival, Nomus, Nimus i mnogim drugim.

Vladimir Domazetović je ostvario zapažene nastupe širom Evrope i snimao za više televizijskih i radio stanica. Nastupao je više puta u prestižnoj pariškoj dvorani Alfred Cortot, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Održao je više koncerata u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji 2008. godine. Ostvario je zapažene nastupe sa eminentnim orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar RTVCG, Beogradska filharmonija, orkestar Virtuosi di Praga i italijanski orkestar Mitteleuropa. Pored solističkih nastupa ostvario je i niz uspješnih koncerata interpretirajući kamernu muziku kao član klavirskog trija sa V. Klenkovskim (klarinet) i K. Stanković (violončelo). Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su: Vladimir Viardo, Konstantin Bozino, Žan Fasina i Žak Ruvije.

Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručili: Centar za savremenu umjetnost Podgorica, Skupština opštine Bar i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis. Docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 2 =