Koncert Sima Šiševića, mladog crnogorskog pijaniste na Barskom ljetopisu


Simo Šišević, student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu gost je Barskog ljetopisa


Bar, 6. avgust 2022. godine

Simo Šišević, mladi crnogorski pijanista, student magistarskih studija na prestižnom Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, biće gost muzičkog programa 35. Barskog ljetopisa. Na platou ispred Dvorca kralja Nikole,  Šišević će nastupiti u neđelju, 7. avgusta, sa početkom u 21h.

Repertoar, koji obuhvata Betovenova, Šopenova, Bramsova, Skrabijanova i Rahmanjinova djela, Šišević će izvesti na klaviru marke Behštajn koji je Barski ljetopis u saradnji sa C. Bechstein centrom iz Beograda specijalno omogućio za ovaj koncert.

Simo Šišević je osnovno muzičko obrazovanje stekao u ŠOMO „Petar II Petrović – Njegoš“ u Baru, u klasi mr Maje Basarab, gdje je bio dobitnik priznanja „Đak generacije“ i nagrade „Luča“. Umjetničku školu za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici je maturirao u klasi prof. Anke Asanović 2017. godine, gdje je takoše dobitnik diplome „Luča“.

Nakon srednje škole je upisao osnovne studije klavira na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, najprestižnijem konzervatorijumu na svijetu, u klasi poznatog britanskog pijaniste Gordona Fergus – Tomsona i renomiranog pedagoga Džona Berna. Osnovne stuedije klavira, dirigovanja i kompozicije je završio sa najvišom ocjenom sa počastima, na diplomskom ispitu (First Class Honours) 2021. Iste godine je i upisao postdiplomske studije na istom konzervatorijumu, a takođe je dobio stipendiju za postdiplomske studije u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga Borisa Bermana na „Accademia del Riddoto“ u Italiji.

Do svoje 22 godine uspio je da bude dio brojnih festivala i projekata koji su organizovani od strane Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, a bio je i učesnik je džez festivala „Made in New York “ 2016 gdje je sa školskim džez sastavom imao i nekoliko sešna sa poznatim džez muzičarima: Rendy Brecker, Bobby Sanabria, Edsel Gomez… Takođe, u februaru 2016. godine Šišević je zajedno sa kolegama uspješno predstavio muzičko naslijeđe svoje države francuskoj publici na festivalu „Vikend savremenog klavira“ u Parizu na Konzervatorijumu „Frederik Šopen“.

Na završnom koncertu UŠMB “Vasa Pavić” kojim se proslavljao jubilej 70. godina postojanja ove škole veoma uspješno je u KIC-u „Budo Tomović“ sa orkestrom izveo Mocartov koncert za klavir i orkestar u D duru (K40).

Svirao je u koncertnim salama kao što su: St James’s Church Piccadilly, St Mary’s Perivale Church, St Mary Abbot’s Church Kensington, University Women’s Club, Amaryllis Fleming Concert Hall, Europe House, KIC Budo Tomovic, Dvorac Kralja Nikole u Baru, Crkva Svetog Duha u Kotoru, Auditorio del Tor Vergata, Konzervatorijum „Frederik open” u Parizu i druge.

Tokom prve i druge godine studija na Kraljesvakom muzičkom koledžu je bio angažovan kako na „maratonskim” konceratima (Corelli room, Parry Room, St. Mary’s Abbot Church) tako i RCM Klavirskom festivalu 2019. (Amaryllis Fleming Concert Hall). Učestvovao je na Novogodišnjem koncertu (2018) sopranistkinje Tamare Rađenović, kao poklon gradu Kotoru, a učesnik je i manifestacije “Crnogorska kulturna simfonija “ u Ambasadi Crne Gore u Londonu.

Redovno nastupa u Velikoj Britaniji i Evropi, a takođe je i dio crnogorskih projekata kao što su Kotor Art, Barski Ljetopis, Budva Grad Teatar, Ljetnji kamp za kamernu muzikuna Ivanovim Koritima. 2019. godine je učestvovao na festivalu “Clara Schuman’s s Circle” posvećenom ovoj kompozitorki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − sixteen =