Koncertna premijera projekta “In Search of Our Musical Roots”


Koncertna premijera projekta “In Search of Our Musical Roots” (U potrazi za našim muzičkim korijenima) Jazz Art-a i partnerskih institucija sa Zapadnog Balkana (FMU Beograd, UGD Štip, Akademija umjetnosti Banja Luka, Syri Blue Tirana), u saradnji sa lokalnim partnerima (KIC-a “Budo Tomović’’ i Kulturni centar Banski dvor) održaće se u subotu, 19. novembra u velikoj sali KIC “Budo Tomović” u 20 sati.

Riječ je o projektu koji je kreiran sa ciljem da okupi mlade muzičare Zapadnog Balkana i šire, te da podstakne njihovo stvaralaštvo i saradnju u cilju afirmacije ovog regiona kroz savremeno muzičko stvaralaštvo, umjetničku saradnju i bolju povezanost mladih muzičara.

U okviru projekta je formiran instrumentalni ansambl od 12 muzičara sa Zapadnog Balkana koji čine: Sofija Nikoska, violina, Milena Drašković, harmonika, Aljoša Andrejević, alt saksofon, Ivan Nešić, tenor saksofon, Sava Dabanović, bariton saksofon, Lazar Šarenac, truba, Ilija Micev, truba, Uroš Silaški, trombon, Ivan Jovanović, klavir, Vukan Potežica, bas, Dimitrije Mojsijević, bubnjevi i Slaven Ljujić, udaraljke.

Oni će premijerno izvesti nova djela kompozitora mlađe generacije među kojima su Nevena Pejčić, Dorotea Pavlinić, Mak Murtić, Igor Andrić, Vladimir Botev, Fauk Mehić, Ljubomir Nikolić, Mario Nikolić i Rok Nemanič. Kompozicije pisane specijalno za ovaj projekat, žanrovski su raznovrsne – od džeza, savremene klasike do avangarde, a sve u skladu sa temom “potrage za našim muzičkim korijenima”.

Specijalna gošća projekta je pjevačica Maja Rivić, a mentori i dirigenti su ugledni kompozitori, instrumentalisti i univerzitetski profesori Antonijo Kitanovski i Vladimir Nikolov.

Projekat In Search of Our Musical Roots je nagrađen grantom Fonda za Zapadni Balkan.

Posljednja faza pripreme projekta realizuje se u KIC-u “Budo Tomović” od 14. do 19. novembra, gdje se održavaju redovne probe ansambla i konsultacije s kompozitorima.

Nakon koncerta u Podgorici, projekat će se predstaviti publici u Tirani (20.11.) i Banjaluci (22.11.).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =