“Konji ubijaju, zar ne?” na festivalu “RUTA Grupa Triglav” u Skoplju


Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu. Ovoga puta, od 14 – 19 oktobra, a domaćin je Dramski teatar Skoplje.

Gradsko pozorište Podgorica će 17. oktobra izvesti predstavu ,,Konji ubijaju, zar ne?’’ koju je, po tekstu Maje Pelević, režirao Kokan Mladenović.

U predstavi igraju: Dušan Kovačević, Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branka Femić Šćekić/Ivona Čović Jaćimović, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović .

Festival će   14. oktobra otvoriti predstava  Ulysses teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta ,,Ko se boji Virdžinije Vulf” u režiji Lenke Udovički. Dan kasnije Beogradsko dramsko pozorište izvešće predstavu ,,Divlje meso” u režiji Jagoša Markovića. Mesno gledališće ljubljansko iz Slovenije će 16. oktobra izvesti predstavu ,,Heroine” reditelja Aleksandra Popovskog. Predstava ,,Mirna bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva I reditelja Saše Peševskog biće izvedena 18. oktobra, dok će festival zatvoriti domaćin, Dramski teatar Skoplje I predstava ,,Čudan incident sa psom u noći” u režiji Zoje Buzalkovske.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamemi teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 14 =