Konjic – Marija Đurić dobitnica nagrade za najbolju mladu glumicuSinoć (petak,28.6.2019.) je u Konjicu  pred više od 400 posjetilaca održana svečana ceremonija dodjele nagrada „6. Ferstivala glumca BiH“, nagrade za regionalni program, nagrade za mlade glumce, a sve prema ocjeni i glasovima publike, te specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru, gdje su uz glasove publike mišljenje dali i članovi Umjetničkog savjeta „Festivala glumca BIH“ u Konjicu.

Najbolja glumica “6. Festivala glumca BIH“ je  – Gordana Boban, za ulogu „Delfe“ u predstavi „Ravna ploča“, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Najbolji glumac “6. Festivala glumca BIH“ je  – Nusmir Muharemović za ulogu „Gabre“ u predstavi „Ravna ploča“, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

SPECIJALNA NAGRADA

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog savjeta “6. Festivala glumca BiH“ u Konjicu dodjeljena je  Ansamblu Albanskog nacionalnog teatra iz Skoplja u predstavi „Bezruki“.

NAGRADA ZA GLUMCA I GLUMICU U KATEGORIJI REGIONALNOG PROGRAMA „6. FESTIVALA GLUMCA BiH“ U KONJICU

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa „6. Festivala glumca BiH“ u Konjicu ide u ruke Mie Simonović za ulogu „Ane“ u predstavi „Moćni rendžeri ne plaču“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja.

Nagrada za najboljeg glumca u kategoriji regionalnog programa “6. Festivala glumca BiH“ u Konjicu – pripala je nacionalnom prvaku, glumcu Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, Goranu Grgiću, za ulogu „Dekoratera“ u predstavi „Dekorater“, Kazališta „Lectirum“ Zagreb.

NAGRADE ZA GLUMCA I GLUMICU U KATEGORIJI MLADIH NA „6. FESTIVALA GLUMCA BiH“ U KONJICU

LAUREATKINJA Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji mladih pripala je Mariji Đurić za ulogu „Nere“ u predstavi „Tre sorelle“, Centra za kulturu Tivat & Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje

LAUREAT Nagrada za najboljeg glumca u kategoriji mladih je Dino Bajrović za ulogu „Franka“ u predstavi „Sjećanje vode“, Otvorene scene Obala & Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Laurati regionalnog programa i programa za mlade „6. Festivala glumca BIH“ u Konjicu su svoju zahvalnost, impresije o Festivalu i značaju dodjeljenih nagrada i priznanja za njihov rad, iskazali putem video linka.

Nakon dodjele nagrada, “6. Festival glumca Bosne i Hercegovine“,  u Konjicu zvanično je zatvorio književnik i glumac, član Umjetničkog savjeta, g-din Senadin Dino Begtašević. koji je između ostalog istakao da je, tokom aprila, maja i juna, Konjic živio u jednim posebnim ritmom, uz glumce i sa glumcima, jer su to: “Naši glumci iz Sarajeva, iz Novog Sada, iz Mostara, iz Zagreba, iz Skoplja, iz Zenice, iz Tivta i s Cetinja. Lijepa je ovo zemlja. Meni najdraža.” – kazao je Begtašević, na kraju se zahvalivši direktoru Festivala, Benjaminu Mušinoviću.