Konkurs za studentsku izložbu Budimo realni, tražimo nemoguće!


Studentski kulturni centar(SKC)  objavljuje Konkurs za studentsku izložbu Budimo realni, tražimo nemoguće!  koju realizuje u saradnji sa Studentskim parlamentom UCG-a i Studentskim radiom Krš, u okviru programa 9×99, povodom devet godina postajanja radija Krš.

Multimedijalna izložba Budimo realni, tražimo nemoguće! nastaje sa ciljem sagledavanja i kontekstualizacije savremene umjetničke prakse koju stvaraju crnogorski studenti umjetničkih fakulteta. Autorka koncepta i kustoskinja izložbe je Nela Gligorović.

Pravo prijave imaju studenti osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umjetnosti (UCG), Fakulteta vizuelnih umjetnosti (UM) i Fakulteta za multimediju i dizajn (UDG).

Konkurs je otvoren od 10-26. februara 2023. godine.

Nezavisno od medija, formata i tehnike djela (crtež, fotografija, skulptura, performans, plakat, video rad i animacija, dizajn, kostim, performativna instalacija, višemedijska instalacija, intervencija ) pozivamo vas da se prijavite, a ekipa SKC-a i kustoskinja pružiće vam tehničko –logističku podršku prilikom postavke.

Prijavljivanje se vrši popunjavanjem Prijave ( u prilogu, pa Vas molimo da objavite) i slanjem na mail skc.officeinfo@gmail.com. Učesnici konkursa dobiće potvrdu o prijemu prijave i u roku od 3 dana od dana završetka konkursa (26. februar) biti obaviješteni o selekciji i daljim koracima.

Iz kustoskog koncepta Nele Gligorović izdavajamo:  “Konkursna tema Budimo realni, tražimo nemoguće! jeste slogan nastao tokom studentskih protesta u Parizu 1968. godine, kada je svijet zapalio plamen studentske protestne energije. Na ulicama Pariza, studenti i radnici protestvovali su protiv svih autoriteta i diktata kapitala. Studenti u Jugoslaviji ustali su protiv nove privilegovane klase, socijalnog raslojavanja i teške socijalne situacije. Iako u Crnoj Gori ne postoji kontinuirana istorija studentskih protesta, ne smijemo zaboraviti da je ‘68 veliki broj crnogorskih studenata učestvovao u protestima na beogradskom Univerzitetu. Ako se vratimo u prošlost, ime studenta Žarka Marinovića sa Cetinja, pripadnika revolucionarnog omladinskog pokreta, ubijenog 1936. godine tokom studentskih protesta u Beogradu, zauvijek je upisano u istoriju studentskih borbi.

Slogan Budimo realni, tražimo nemoguće! u crnogorskom specifikumu može zvučati kao fantazam, ali problemi studenata danas kompleksniji su nego ‘68.  Zato je izložba implus, pokušaj aktivacije linije borbe ’68: poziv na slobodu mišljenja i stvaranja, borba za jednakost, protiv privilegija, korupcije, nepotizma, odnosno borba za transformaciju sveukupnih društvenih odnosa.”

Svoj rad možete prijaviti slanjem popunjene prijave, a selektovani radovi biće dio izložbe.

Budimo realni, tražimo nemoguće!. Izložba će biti prodajnog tipa i realizovaće se u prostoru Umjetničkog paviljona, u periodu 10-18.marta. Uz prezentaciju, biće izrađen prateći katalog.

SKC je obezbijedio novčane nagrade za tri studentska rada.

Pokrovitelj aktivnosti SKC-a je Ministarstvo kulture i medija.

Prijavu i kustoski koncept možete pronaći na kanalima i mrežama SKC-a ili upitom na mail: skc.officeinfo@gmail.com

PRIJAVA


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =