Kontrabas opusi u crkvi Svetog Duha


Edukativno-koncertni projekat Susreti kontrabasa-Double bass encounters, prvi ovog tipa u Crnoj Gori i regiji sinoć je finaliziran koncertom u koncertnoj Sali kotorske Muzičke škole, crkvi Svetog Duha. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, a u organizaciji Centra za regionalnu saradnju CERES, Masterminda P&M i muzičkih škola „Vida Matijan“ i „Vasa Pavić“ u periodu od 24. do 27. oktobra učenici i studenti kontrabasa iz Crne Gore i regiona imali su priliku da kroz predavanja, radionice i koncerte usavršavaju svoje izvođačke afinitete ali i upoznaju domaću publiku sa dostignućima izvođaštva na kontrabasu.

Nakon predavanja istaknutog pedagoga i soliste mr Ljubinka Lazića na temu “Johann Matthias Sperger”, uslijedile su radionice pod mentorstvom mr Veljka Belevića i Lazića, a koncertima u Podgorici i Kotoru Susreti kontrabasa su završeni izvođenjem numera koje su na susretima plaznici radili sa profesorima.

Publika je imala priliku da čuje izvođenje učenika niže muzičke škole u Podgorici Davida Golubovića koji je svirao Betovenovu “Odu radosti” i Menuet Matušeka. Uz klavirsku saradnju mr Vide Belević koncert su nastavili studenti Viktor Minić i Nađa Dabetić, te profesori Ljubinko Lazić i Veljko Belević sa cetinjske Muzičke akademije. Repertoar je sadržao kompozicije Rahmanjinova, Gajdoša, Botesinija, Kusevickog.

Na kraju koncerta nastupio je kvartet Basonegro, koji, pored Belevića i Laziće čine kontrabasisti Crnogorskog simfonijskog orkestra Slaven Turusković i Predrag Vujović. Izvođenje Svite Bernharda Alta kvartet Basonegro je posvetio prerano preminulom podgoričkom kontrabasisti Bobanu Aleksićukoji je takođe bio član ovog ansambla.

Koncert u kotorskoj koncertnoj Sali održao se uz puno poštovanje mjera NKT-a povodom aktuelne pandemije korona virusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 13 =