Korifej teatar u Slovačkoj i Češkoj

 

 

Korifej teatar iz Kolašina u sklopu kojeg funkcioniše Kolašinsko pozorište, izvešće svoje dvije profesionalne predstave u Slovačkoj i Češkoj, i to:

11. septembra u Trenčinu, Slovačka, na festivalu monodrame “Sam na javisku” Anđelija Rondović izvešće svoju monodramu “Nastasja Filipovna” koja je nastala kao njen magistarski rad na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, u režiji profesora pokreta Ferida Karajice. Nastasja je najsnažniji ženski lik ruske, a jedan od najznačajnijih likova svjetske književnosti, iz romana “Idiot” Fjidora Mihajloviča Dostojevskog, čiju adaptaciju potpisuju skupa Karajica i Rondović.

Festival Sam na javisku je već ustaljeni međunarodni festival, a ova predstava prije nekoliko mjeseci izvedena je i na Festivalu monodrame mladog glumca u Banja Luci, u sklopu pratećeg programa Festivala Petar Kočić.

13. septembra u  Pragu, Češka, izvešćemo predstavu “Krivica” čiju režiju potpisuju Anđelija Rondović i Đorđije Tatić koji ujedno i igraju u predstavi. Poznati dramski tekst napisao je Nebojša Romčević, dramski pisac i profesor iz Beograda. “Krivicu” igramo kao gosti Udruženja građana bivše Jugoslavije “Lastavica” iz Praga.

Dio troškova snose organizaori, dio Opština Kolašin, a značajan dio snose i sami učesnici ove turneje, koja će se odmah po povratku i nastaviti, jer nas očekuje 29. septembra i gostovanje sa “Krivicom” u Kaštelu u Splitu. Takođe, najavljujemo i značajno gostovanje krajem novembra na međunarodnom festivalu u Poljskoj.

Korifej teatar u narednoj godini nastaviće svoje aktivnosti na više polja, a to su amaterska scena, rad sa djecom raznih uzrasta, profesionalna scena, kao i sa pripremama za naredni Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej” koji će se, ako za to bude bilo razumijevanja i sredstava, održati na ljeto 2019.godine po šesti put. Napominjemo da je 5. izdanje Korifej festivala održano u periodu 22. jul – 18. avgust 2018, i da smo ugostili 20 predstava iz 12 država Evrope, uz raznovrsne prateće programe iz drugih oblasti.