Kotor art – Uspješno završen 12. Međunarodni festival klapa u Perastu

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

Perast - Festival klapaPremijerno izvođenje 23 od ukupno 38 novih aranžmana klapskih pjesama koje je zabilježio i objavio davne 1907. godine češki folklorista Ludvik Kuba, kao i  apsolutna  pobjeda jedne crnogorske klape u dosadašnjoj tradiciji, ( i to u do sada najvećoj konkurenciji), mogu  se smatrati glavnim  odlikama 12. Međunarodnog festivala klapa u Perastu koji je već drugu godinu pod okriljem Kotor Art-a.

Muzički žiri u sastavu Janez Vlašić, Dr. Jakša Primorac, Dr. Zlata Marjanović, Jasminko Šetka,  Jasna Jeknić, Nađa  Zeković i Vlado Begović,  koji je odlučivao o nagradama  u kategorijama ženske, mješovite i muške klape, zatim  za najbolje nove kompozicije i aranžman, kao i stručni žiri za najbolji tekst nove kompozicije u sastavu Jakša Fiamengo, Gracijela  Čulić, Ružica Danilović, Dubravka Jovanović i Dejan Djonović odlučili su:

Nagrada „Peraški kampanio“ u kategoriji ženskih klapa za prvo mjesto pripala je klapi Incanto iz Kotora koja je ponijela i nagradu „Peraški školji” za najbolju crnogorsku klapu, kao i prvu nagradu publike “Kazada”. Druga nagrada stručnog žirija pripala je klapi Škerac sa Korčule, a treća klapi Oršulice iz Vodica.

U kategoriji muških klapa, najbolja je Constantine iz Niša, koju je i publika proglasila za najbolju. Drugu nagradu ponijela je Bukaleta iz Pazina, a treću Trebižat iz Trebižata.

U kategoriji mješovitih, prvo mjesto pripalo je klapi Signum iz Čapljine, drugo klapi Kurenat sa Mljeta, a treće klapi Castel Nuovo iz Herceg Novog.

Nagrada „Deštregovi“  koju dodjeljuje  stručni žiri najboljoj debitantskoj klapi, ove godine je  pripala ženskoj klapi Musica Viva iz Sombora.

Prva nagrada „Nikola Gregović“ za najbolju kompoziciju u kategoriji nova klapska pjesma, po odluci žirija je pripala pjesmi  klape Narenta iz Mostara   – “Treba dušu vidit”  za koju je muziku i aranžman napisao Dragan  Filipović, a tekst A.Tadić – Šutra. Ova pjesma je bila najbolja i po ocjeni publike. Drugonagrađena kompozicija je „Usnula je sanak Mara“ autora muzike, aranžmana i teksta  Siniše Jovanova, u izvođenju klape Castel Nuovo dok  su treću nagradu za najbolju kompoziciju dijelile kompozicije „Volim te more“ ( Alata), Mirka Nenezića  i „Nostalgija za Bokom“ koju je komponovao  Dinko Fio, a otpjevala klapa Constantine iz Niša.

Nagrada za najbolji aranžman” Minja Vučetić” pripala je Zoji Đurović, voditeljki Alate, za pjesmu “Volim te more”

Prva nagrada za najbolji tekst nove klapske pjesme koja nosi ime Julije Balović nije dodijeljena, a drugo mjesto  je pripalo pjesmi  “Treba dušu vidit” i tekstopiscu A.Tadić – Šutri, dok su treće mjesto  ravnopravno podijelile pjesme “Volim te more” Mirka Nenezića  i “Nostalgija za Bokom” Anta Mekinića.

 

Festival klapa - 2012 - 1

 

Projekat „ Ludvik Kuba: Pjesme dalmatske iz Boke, 1907.g.“  koji je Festival pokrenuo prošle godine kada je od Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti dobio 155 Kubinih notnih zapisa za kritičku obradu i objavu,  predstavlja novu sadržajnu vrijednost u festivalskim aktivnostima :

–  knjiga sa naučnim radovima  autora dr. Jakše Primorca  i dr. Zlate Marjanović, uz recenzije eminentnih etnomuzikologa iz regiona kao što su  Dr. Slobodan Jerkov, Dr. Ratko Jakovljević i dr Luka Šešo,  biće objavljena u novembru na Dan Opštine Kotor.

–  pokrenut je  festivalski časopis „Lirica”  u kojoj je objavljeno, pored prepisa Kubinih zapisa i cjelovitih tekstova, čak  38 novih aranžmana klapskih pjesama savremeno napisanih 2013 godine, 106 godina nakon što ih je  Kuba zapisao u Boki .

– završna noć 12. Festivala je  zaista bila „ Renesansa bokeljske pjesme“  tokom koje su 15 klapa, pretežno iz Crne Gore i novoosnovana dječja klapa  iz Tivta, oživjele pjesme koje su se u Boki pjevale prije 106 godina. Tokom ove večeri, publici su se, uz pohvale za dostignuti kvalitet festivala obratili gosti – autori  ovih savremenih obrada, Vinko Didović, Zlatko Baban, Jure Šaban Stanić, kao i autori „Lirice“ dr. Jakša Primorac  i dr. Zlata Marjanović.

Za 12. godina postojanja Festival je stekao zavidnu regionalnu reputaciju što potvrđuje i rekordan broj prijavljenih klapa.Tokom tri festivalske večeri nastupilo je oko 300 pjevača, 28 klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koje su izvele preko 70 klapskih pjesama.

Uz pokretanje izdavačke djelatnosti, koncertnim  aktivnostima, organizacijom naučnih skupova i edukativnih seminara za domaće klape, uvođenjem obavezne bokeljske kompozicije u takmičarske programe,  kao i promocijom mladih umjetnika, Festival klapa u Perastu  je već dobio jasnu prepoznatljivost,  zasnovao svoje aktivnosti na vrijednim umjetničkim sadržajima  i  već dosegao zavidne rezultate  u  očuvanju tradicije klapskog pjevanja na našim prostorima.