Kotor – Izložba skulptura pod “Kamena rapsodija” vajara Miodraga Šćepanovića

Izložba skulptura pod nazivom ,,Kamena rapsodija“ vajara Miodraga Šćepanovića biće otvorena 12 jula 2019. godine, u 20 časova, u crkvi Svetog Pavla u kotorskom Starom gradu, u organizaciji OJU ,,MUZEJI“ Kotor.

Izložbu, na kojoj će biti predstavljeno 50 skulptura koje su nastale poslednje tri decenije, otvoriće istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović. U katalogu koji prati izložbu ona je zapisala “Prirodno hladan materijal, kamen, u Šćepanovićevim skulpturama, takođe posve prirodno, emituje toplinu pulsirajući životonosnom energijom sopstva materijalizovanom u/kroz antropomorfne i zoomorfne forme. Šćepanovićeva “ruka koja misli i prati materijal” kanališe stvaralačku energiju u željenom pravcu, a on je promjenljiv, ne u tematsko –motivskom, već u početno-konačnom ishodu “koji, prije svega, zavisi od ,,navođenja“ primarne forme materijala i njime diktirane dalje razrade ideje. Uglačane strpljenjem, skulpture Miodraga Šćepanovića, djeluju kao odlivci bez kalupa, slike čiji je ram svakoliki prostor Vaseljene, s hromatskom, pigmentnom skalom iznijansiranom prirodnim usudima“.

Miodrag Šćepanović je rođen 1953 godine u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Miše Popovića, 1983 godine u Beogradu. Član je ULUCG od 1990. i francuskog Udruženja ,,Jesenji salon“ Pariz od 2008 godine. Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu i Budvi kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 2006 godine Miodrag Šćepanović učestvuje na pariskim salonima: Jesenjem salonu (Les Champs –Elysees) i Salonu Udruženja francuskih likovnih umjetnika “Grand pale” na kojima je dobio nagrade “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu (2006), “Mišel Dimon”, na Salonu francuskih umjetnika “Grand pale” u Parizu (2012), bronzane medalje (2014) i srebrne medalje (2019) na istom salonu. Šćepanović je dobio nagradu Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagradu ULUCG, “Lubarda, Stijović, Milunović” (2003) i Trinaestojulsku nagradu. Godine 2019 dobio je prvu nagradu na Hercegnovskom zimskom salonu. Imao je 23 samostalne izložbe i učestvovao na 55 kolektivnih. Živi i stvara u Kolašinu.